Antalya Sanatçılar Derneği'nin (ANSAN) düzenlediği "Başlangıçtan Günümüze Plastik Sanatlar" isimli söyleşi büyük ilgi gördü.
20. ANSAN sergi salonunda gerçekleştirilen söyleşiye çok sayıda sanatçı katıldı. Pembenur Atasayar ve Sevinç Güney'in konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin bu ayki konusu "Gerçekçilik ve Toplumsal Gerçekçilik" oldu. Söyleşide ilk olarak söz alan Pembenur Atasayar, Realizmin, natürmort ve manzara resim tarihinin başlangıcından beri var olduğunu söyledi. Atasayar, "Toplumsal konular ve sıradan insanın çalışma ve yaşama koşullarını betimleyen bir resim akımı olarak 1800'lü yılların ortasında adı konuldu. Daha sonra toplumsal gerçekçilik olarak ayrılan dalı dışında genel anlamda gerçekçi resimlere verilen ad oldu. Günümüzde sanat, ekoloji, İnternet, kent yaşamını yeni dünya düzeni gibi temalarda ama olmayan bir tarzda ilerlemektedir" dedi.
Sevinç Güney ise, gerçekçililik akımının başını ilk olarak Fransa'nın çektiğini ve diğer Avrupa ülkelerinin onu izlediğini söyledi. Güney, "Doğalcılık akımları kendini tanıtan ve Paris'e gitmesi için onu (kendisini) teşvik eden 1869'da Courbert ile kararlı bir buluşmaya kadar geleneksel akademik stilde çalışan Wılhelm Leıbl Alman ressam bunlardan birisiydi. Diğer yandan, Courbet'in arkadaşı sosyalist felsefeci Dirre Paul Proudhon, 1865'te 'Taş Kırıcılar' resmini, şimdiye kadar yapılan ilk sosyalist resim olarak isimlendirmişti. Ressamın siyasi inancı genellikle bireysel dikkatin bir delilidir, resimdekiler Courbert'in arkadaşları ve aile üyeleridir. Rusya'da gerçekçilik akımı köylü sınıfına merak ile ilgili olarak gelişmişti. Çar, aristokrasinin büyük mevkilerinde var olan gerçek kölelikten Rusya'nın köylülerini özgür kılarak, köleliği kaldırdı. İki yıl sonra bir grup ressam 1754'ten beri Rusya sanatını yönetmiş olan St. Ptersburg Sanat Akademisi'nden hem özgürlüğü, hem de köylü sorununa bağlılığı özgürlüğü açıklayarak ilham aldılar" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi :
17 Kasım 2005 Perşembe 15:17:25