Belediye Başkanı Vedat Eraslan, istihdam alanı bulunmayan Ağlasun'da umudun dünyaca ünlü antik kent Sagalassos'a ulaşımın kolaylaşması ve modern tarıma geçiş olduğunu söyledi.
En son İngiltere'de British Museum'da sergilenen Hadrian'ın başı ve her yıl çıkarılan değerli eserlerle dünyanın ilgi odağı olan Sagalassos'u sınırlarından bulunduran Burdur'un Ağlasun İlçesi'nin Belediye Başkanı Vedat Eraslan, ulaşım sorununun aşılmasıyla turizmin gelişeceğini ifade etti. İstihdam alanı ve iş alanı için hammadde bulunmayan ilçe yılda 2 ay süren kazı çalışmalarını sürdüren ekibin, meslek yüksek okulunun öğrencileriyle ekonomisini hareketlendirmeye çalışıyor. Efes ve Aspendos gibi literatürde yeralan dünyanın hayranlık duyduğu Sagalassos gibi bir değere sahip ilçenin göreve geldiğinde sokakları, girişi ve çıkışıyla köy halindeki girişlerini ve anayolunu değiştirme çalışmalarını ağırlık verdiğini belirten Başkan Eraslan ve bunun büyük bir kısmını da tamamladığını kaydediyor.
İlçenin ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ve bu yöndeki çalışmalara dikkat çeken Başkan Eraslan, "5 sulama havuzu yapıldı. 2 sulama havuzu daha yapılıyor. Sulama kooperatifi kurduk tamamen damla sulama için. 12 bin metre su kanalı yapıldı. Ağlasun'un tamamı damla sulamaya geçecek. Her mahalleye bir çocuk parkı yaptık. Yeni bir Cumhuriyet Meydanı düzenlendi. Çöp konteynırları yenilendi. Bitirilemeyen karkas halindeki belediye dükkanlarını hak sahiplerine teslim ettik ve üzerine yeni bir belediye binası yaptık. Belediye binasının yanı sıra ambulans, kepçe ve zabıta aracı alındı. Eski cezaevi ve hamam restore edilerek kiraya verildi. Yine halı saha yapıldı, belediyenindir ve 9 yıllığına kiraya verilmiştir ve parası alınmıştır" dedi.
İÇME SUYU SIKINTISI
Ağlasun'un içme suyu ihtiyacının sondajla sağlandığını belirten Başkan Eraslan, "İlçemizde içme suyu sıkıntısı var. Kaynaklardan almaya çalışıyoruz. Bürokrasi ile uğraşıyoruz. İlçemizin içme suyu sondajdan içiliyor. Bu sıkıntının çözümü için ilgili bakanlıklarla görüşüldü ve yakında aşılacak" dedi.
Hizmetleri yaparken tamamen belediye imkanlarını kullandıklarına dikkat çeken Eraslan, bunun sırrını ise şöyle açıklıyor:
"Bu hizmetleri yaparken belediye imkanlarını kullandık. Bu kadar hizmeti yapabilmenin sırrı fazla personel çalıştırmamak. Şu an personel sayımız 27. İşbaşına geldiğimizde personel sayısı 70'di. İşleri ihaleyle yaptırıyoruz. Gelirimizle giderimizi dengeledik. Aylık gelirimiz 45-50 milyar. Bunun yanı sıra BELDES'ten 241 milyar lira, Turizm Bakanlığı'ndan da 60 milyar lira geldi. Milletvekillerimizin katkılarıyla bu kadar hizmeti tamamladık."
TUR GÜZERGAHINA GİRMEK
Sagalassos'taki kazıların yılda 2 ay sürdüğünü ve kazıyı Belçikalı ekibin yürüttüğünü hatırlatan Başkan Eraslan, "Kazı çalışmalarının finansörü Belçika Kraliyeti. Kendilerine ait kazı evi var ve diğer personelde halkımızdan ev kiralayıp kalıyorlar. Ekonomik katkı oluyor. Sagalassos'a bağlanan yolda yakında tamamlanacak. Ancak, yolun genişlemesini istiyoruz.” dedi.
Yol sorunu nedeniyle turların Ağlasun'a gelmediğini ve Sagalassos'u dışarıda bırakarak sürdürüldüğünü belirten Eraslan, şöyle devam etti; "İlçemizin turizme açılması bana verilen bilgilere göre 70-80 sene. Tabi bu kadar bekleyemeyiz. Bunu Antalya ve Isparta iki girişleri halledebilirsek o zaman turizm gelişecek. En büyük sorun yol. Ulaşımı rahatlatırsak turlar Ağlasun'a uğramadan gitmeyecek."
Sağlık ocağının 10 yataklı hastane olduğunu ve hizmetlerde aksama olmadığını belirten Başkan Eraslan, işsizlik sorununa çözüm bulamadıklarını belirterek, “tarımın daha da ilerlemesi için sulama sistemini damlamaya çevirip modern tarıma geçmeyi hedeflediklerini” vurguladı.
bu yolların hepside çok güzel olacak