16
Eylül
2024
Pazertesi
HATAY

Batık gemi Ulla ve atık çıkarılacak

Karar, uzmanlar ve bilimadamlarının katıldığı toplantıda alındı. Teknik detaylar tartışıldı, çıkan atığın mutlaka geminin sahibi İspanya’ya iade edilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Uzmanlar, Körfez’den 12 bin metreküpün üzerinde atık çıkmasını bekliyor. Atığın sudan çıkarıldığında denizin altında olduğundan çok daha tehlikeli olacağı belirtiliyor.

Bu nedenle de İspanya’nın atığını alması isteniyor. İspanya’nın Türkiye’nin bu kararına destek verip vermeyeceği merak konusu.

Çevre Bakanlığı kararını Dışişleri Bakanlığı’na iletti

Çevre Bakanlığı kararını Dışişleri Bakanlığı’na iletti. Bundan sonra İspanyol makamları ile teması Dışişleri Bakanlığı sağlayacak. Çarşamba günü hukukçularla da konuya ilişkin toplantı yapılacak, konu uluslararası hukuk açısından da değerlendirilecek.

Türkiye, İspanya’nın yanıtını bekliyor

İspanya atığı almayı kabul ederse hemen harekete geçilecek. Ancak Türkiye atığı ve gemiyi çıkartmadan önce İspanya’dan garanti istiyor.

Gemi ve atığın çıkarılması 3 milyon dolara mal olacak

Atığın ve geminin çıkartılmasının da bedeli büyük. Türkiye, İspanya’ya bunu yapabileceğini söyleyecek. Ancak yaklaşık 3 milyon dolarlık bedelini de İspanya’dan talep edecek. İspanya eğer batığı ve atığı kendisi çıkarmak isterse buna da izin verilecek.
kenthaber-ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2004 Pazartesi 15:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?