16
Eylül
2024
Pazertesi
HATAY

Çocuklarına mesleği öğretmek istemiyor

Unutulmaya yüz tutan semercilik birkaç ustanın elinde hayat bulmaya devam ederken, semerci ustaları mesleklerini çocuklarının yapmasını istemiyor.

At ve eşek gibi hayvanlar, otomobilin yaygınlaşmasıyla değerini yitirince, semercilik mesleği de önemini kaybetti. Antakya’da babadan kalma semercilik mesleğini sürdüren birkaç ustadan biri olan Mustafa Gezer, artık köylerde bile otomobillerin bulunduğunu belirterek, "Hızla gelişen teknoloji sayesinde artık köylerde bile otomobil kullanılıyor. İnsanlar işlerinde hayvanlardan yararlanmıyor. Hayvanlar değerini yitirince doğal olarak bizim semercilik mesleği de önemini kaybetti. Bizim yapacak başka işimiz olmadığından baba mesleğini sürdürüyoruz. Fakat bizden sonra yapacak sanatkar bulunacağını sanmıyorum" diye konuştu.

20 yıldır semercilik yapan Gezer, çocuklarının bu mesleği yapmasını istemediğini de vurgulayarak, "Ben bu mesleğe 12 yaşımda, babamdan öğrenerek başladım. Fakat çocuklarıma öğretmiyorum. Çünkü onların bu mesleği yapmasını istemiyorum. Bu meslek artık aile geçindirip karın doyurmuyor. Eski ihtişamını kaybetti. Çok yakın bir zamanda da tarihe karışarak bir nostalji olarak hatırlanacak gibi görünüyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 13:14:33
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 11:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?