16
Eylül
2024
Pazertesi
HATAY

Denktaş yine sert konuştu

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, adının Kıbrıs mücadelesi ile anılmasının iyi olmadığını belirterek, "’AB için Kıbrıs’tan vazgeçin’ diyenlere ’Halt etmişsiniz’ deyip geçin" dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) tarafından verilecek fahri doktora ünvanı için Hatay’a gelen Denktaş, ilk olarak Hatay Valisi Abdulkadir Sarı’yı makamında ziyaret etti.

Denktaş, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, adının Kıbrıs mücadelesi ile anılmasının iyi olmadığını vurgulayarak, "Adımın Kıbrıs mücadelesi ile bütünleşmiş olması iyi olmadı. Çünkü Kıbrıs’ı Rum’a, Yunan’a vermeyi isteyen dış güçler, Kıbrıs Türkleri’ni, temsilcisi olduğum, temsil ettiğim ilkeleri, Kıbrıslı Türkler’in canları pahasına korumuş oldukları ve onların temsilcileri olarak masa başında hakları olan eşitliği, egemenliği, Türkiye’nin Kıbrıs üzerindeki haklarını feda etmediğimi, onlar adına konuştuğumu anlamak, görmek istemediler. ’Denktaş bertaraf edilirse Kıbrıs Türk’ü Rumlar’la birleşir, Türkiye’nin adadan çıkmasına ses çıkarmaz. Kıbrıs meselesi böylelikle hallolur’ zannıyla hareket ettiler. Bu nedenledir ki kendilerine mal sahibinin cefakar, vefakar, kahraman Atatürk ilkelerine bağlı, vatanını ve anavatanını seven ve anavatanla arasındaki ilişkileri et ve tırnak gibi sağlam olduğunu gösterecek olan esas sahibine tebliğ ediyorum. Bağımsızlığın sahibi halktır. Egemenlik halkındır. Bunları koruma hakkını Türkiye 1960’da elde etmiştir. Yunanistan ’Enosis’ diye ortaya çıktığında, Türkiye’nin cevabı, ’İngiliz adadan çıkarsa, Kıbrıs eski sahibine iade edilmelidir’ dedi. Enonis karşısında hak budur. ’Enosis’ diye bir hak yoktur. Türkiye’nin adaya dönme hakkı tarihi haktır, jeopolitik haktır. Rumlar’ın yaptığı vahşet karşısında insanlık hakkıdır. Dolayısıyla Yunanistan’a ’Dolaylı yoldan, AB yoluyla Enonis mi?’ diye sormak lazım. Enosis ise, Türkiye olarak ben varım. Türkiye yine dostluk için alicenap davranmıştır, ’Çift Enosis’ demiştir, ’Sen de al, ben de alayım. Sen halkını koru, ben de koruyayım. Kıbrıs’ta hudut dostu olalım.’ Bunu da reddettiler. Türkiye’nin kati çıkışı karşısında garantilenmiş ortaklık anlaşmasına Enosis için razı olmuş olarak göründüler. Ama 3 yıl sonra başladılar. 42. yıla girdik devam ediyorlar. Madem ki oyununuz budur bizim de oyunumuz bunun ilacıdır" diye konuştu.

"KIBRIS TÜRK’TÜR TÜRK KALACAK"

Denktaş, Kıbrıs’ın Türk olarak kalacağının da altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kuzey Türk kalacaktır, Kuzey Yunan’a, Rum’a AB yoluyla sahte anlaşmalarla verilmeyecektir. Bunda Türk ulusu kararlıdır ve hiçbir şekilde gerilemeyecektir. AB yolu Türkiye’ye ne kadar açık ise Kıbrıs meselesinin halli de oraya bağlanmalıdır. Yani Türkiye 15 yıl sonra AB’ye girecekse Kuzey Kıbrıs o zaman düşünülür. Şimdi kimse Türkiye’ye ’Kıbrıs Rumları’nı meşru hükümet olarak kabul et, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sil’ diyemez. AB, Türkiye’yi parçalamak için plan ve program hazırlamıştır. Türk ulusu AB uyum şartlarını çok iyi tetkik etmelidir. Sayın başbakanın Norveç’te haykırışı boşuna değildir. Türkiye’yi parçalamak istiyorlar. Atatürk’ün Türkiyesi’ni Atatürk’ten soyutlamak istiyorlar. Atatürksüz Türkiye olmaz. Atatürk ilkelerini bir tarafa atın, Türkiye 5 bin parça olur. Türkiye Atatürk ilkeleri ile vardır ve var olacaktır. Utanmaları lazım. Bir milletin içişlerine bu kadar karışılmaz. Bir milleti soymak için, küçültmek için, güçlü bir milleti dize getirmek için bu kadar oyun yapılmaz. Artık Türk milleti bunu görmeye başlamıştır."
Denktaş, basın mensuplarının hafta sonu Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerle ilgili soruları üzerine ise şunları kaydetti: "Değerlendirmeyi halk yapmaktadır. Kimi seçerlerse cumhurbaşkanımız olacaktır. Cumhurbaşkanı olan kişi bağımsızlığı, egemenliği, KKTC’yi korumakla mükelleftir ve bunun andını içecektir. Andına ters düşen bir cumhurbaşkanı karşısında tabiatı ile onu seçenler ve Türk milleti olacaktır. Herkes bunun bilinci içerisindedir. Bu vatan bozuk para değildir ki dağıtılsın sağa sola. Kanla canla elde edilmiştir. Bizden alacaklarsa ancak kanla canla alabilirler. Başka türlü verilmez."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 13:44:40
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 16:39:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?