16
Eylül
2024
Pazertesi
HATAY

Hatay: İsdemir Gümrük Müdürlüğü otomasyona geçti

Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, teknolojinin hızla geliştiğini ve sadece teknolojiye ayak uyduran toplumların gelişeceğini belirterek, "Atatürk’ün bizlere emanet ettiği, modern Türkiye’nin geleceği teknolojiye ve bilgiye ayak uydurmaktan geçmektedir" dedi.

İskenderun Demir Çelik Fabrikaları (İSDEMİR) Gümrük Müdürlüğü, düzenlenen törenle otomasyon sistemine geçti. İSDEMİR Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törene Vali Sarı’nın yanısıra İskenderun Kaymakamı Ünal Erdoğan, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Öztorun, İSDEMİR Genel Müdürü Atamer Giyici, İskenderun Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Metin Yücedal, İTSO Başkanı Halil Şahin, vergi dairesi müdürleri ve davetliler katıldı.

Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, açılış töreninde yaptığı konuşmada yaşadığımız çağın teknoloji çağı olduğunu belirterek, "Devlet Bakanımız Sayın Kürşad Tüzmen’ in İskenderun’ da yaptığı toplantıda kendilerine, ’Hatay ihracatının bir milyar doları aşan, altıncı il olmak iddiasındayız, ancak bu iddiamızı gerçekleştirmek için, sizlerden yapılmasını istediğimiz otomasyona geçiş ağının tamamlanmasıdır’ demiştik. Gümrük Müdürlüğümüz artık bu hizmete kavuşmuştur. Atatürk’ün bizlere emanet ettiği, modern Türkiye’nin geleceği teknolojiye ve bilgiye ayak uydurmaktan geçmektedir. Hatay bir sınır vilayetidir. 152 kilometrelik sahil sınırı, 296 kilometre de kara sınırı mevcuttur. Diğer illerle kıyaslandığında, gümrük kapısı, gümrük teşkilatı ve gümrük çalışmaları yönünden oldukça yoğun faaliyetlerle karşılaşmaktadır. Bu nedenle sorumluluğumuz sadece Hataylı’ya karşı değildir. Ülkeye ve sınırı olmayan gümrük işlemlerinin yapıldığı diğer illere karşı da sorumluluğumuz vardır. Bu nedenle otomasyona geçiş yapılarak zamandan tasarruf edilmesi, sadece Hatay açısından değil komşu vilayetler açısından da büyük önem taşımaktadır. Etkin devlet, etkin hizmet, artık çağın getirdiği anlayışın ürünüdür. Hizmetin etkinliğini arttırabilmek beşeri münasebetlerdeki kalitenin yükselmesiyle doğru orantılıdır. Onun için gümrük kapılarında insanlara verdiğimiz değerle, gümrük kapılarından çıkan eşyaya verdiğimiz değer gelişmiş ülkelerin standardını yakalamakla mümkündür" dedi.

Vali Sarı konuşmasında Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki eksiklikleri de en kısa sürede gidereceklerini belirterek, "Bir takım eksiklerimiz vardır. Eksiklerimizin başında Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın çağdaş ve modern hale gelmesi yatmaktadır. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek ihracatımız artacaktır. Turist sayısındaki gelirimiz artacaktır. Bu konunun teklifi yap, işlet, devret anlayışı çerçevesinde, UND ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine götürülmüş, kabullenilmiş ve Sayın Başbakanımızın onayından çıkmıştır. Sivil Toplum Örgütlerinin de bir baskı unsuru olarak, bu konuyu takip etmelerini istiyoruz. İkincisi ihracatın arttırılması için, ihracatın önündeki engellerin ortadan kaldırılmasıdır. Biz ihracatçılarımızın önündeki engelleri kaldırmak için, üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Ancak bizim de sayın Bakana söz verdiğimiz hedeflerin gerçekleştirilmesi için, ihracatçılarımızın ataklarını bekliyoruz. Bu atağa kalkmanın yollarının başında tanıtım fuarlarına katılmak gelmektedir. Özellikle Hatay’ımızda büyük bir ticaret sermaye şirketinin bulunmayışı bir eksikliktir. Böyle bir şirket gerçekleştirilse, sanayi ürünlerinin, tarım ürünlerinin ve diğer faaliyetlerin tanıtımında, devletin sağladığı imkanlardan her türlü kolaylık, kendilerine sağlanmış olacaktır " şeklinde konuştu.

HATAY-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 16:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?