16
Eylül
2024
Pazertesi
HATAY

Hatay: Paskalya kutlamaları başladı

Antakya Rum Ortodoks Kilise Vakfı Başkanı Josefp Naseh, dünyada zaten yeterince şiddet olduğunu belirterek, müminlerin ibadet sonrası "Tutku-Hz. İsa’nın Çilesi" filmini izlemelerini sakıncalı bulduğunu söyledi.

Hristiyan aleminin en önemli bayramlarından biri olan Paskalya dolayısıyla Antakya Rum Ortodoks Kilisesi’nde cinnas (cenaze) ayini düzenlendi. Hristiyan cemaatinin ruhani lideri Sami Sabagil yönetiminde gerçekleştirilen bugünkü törende, ilginç görüntüler oluştu. Oldukça kalabalık olan cemaat, uğur getirdiği gerekçesiyle çiçeklerle donatılmış Hz. İsa’nın temsili tabutunun altından geçmek için birbirleriyle yarıştılar.

Paskalya Bayramı ile ilgili bilgi veren, Josefp Naseh, temsili cenaze töreni kutladıklarını belirterek, "Bugün Hz. İsa’nın ölüm yıldönümü, Mesih İsa Perşembe gecesi çarmıha gerildi, bugün öldü, Pazar günü yeniden doğuşunu kutlayacağız. Bugünde sembolik olarak cam kafes içerisine çiçek konur, bu törene her dinden insanlar katılır, bir nevi cenaze törenidir" dedi.
Naseh, Hz. İsa’nın çilesi filminin kutlamalarla aynı güne gelmesiyle ilgili soruya ise "Buruk değilim mantığımı çalıştırıyorum. Bugün cenaze töreni düzenliyoruz kilisede. Gördüğünüz gibi inanların hepsi duygu yüklü hassas bir vaziyette. Düşünün 2000 yıl öncesinin anısını yaşıyorlar, buradan çıkıp bu filmi izleyecekler, bu film buradaki müminlerin, burada ibadetten sonra izlemelerini sakıncalı görüyorum. Dünyada zaten yetirence şiddet var, fazlasıyla var. İnsanları buna yöneltmenin bir mantığı yok, keşke başka bir tarihte olsaydı. Elbette bu filmi izleyeceğim, keşke başka bir tarihte olsaydı. Buna bir rastlantı diyorum artık" diye konuştu.
Paskalya Bayramı, yarın ve Pazar günü düzenlenecek ayinlerle sona erecek.

HATAY-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2004 Cuma 23:43:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?