8
Eylül
2024
Pazar
HATAY

Hatay'da bebek ölümlerinde artış yaşandı

Hatay İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, Türkiye’de bebek ölüm oranı hızının binde 28.7 olduğunu belirterek, bu rakamın AB standartlarına göre çok yüksek olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı ile Hatay İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürlüğü (AÇSAP) tarafından Hatay’daki sağlık personeline yönelik "Yeni doğan canlandırma eğitim semineri" düzenlendi.

Antakya Öğretmenevi’nde 3 gün sürecek olan ve 2 ayrı bölümde gerçekleştirilen eğitim seminerinde uzman doktor, pediatri ve pratisyen doktorlar ile ebe, hemşire ve anestezi teknisyenlerine, il eğitimcileri Dr. Eyüp Tümkaya, Dr. Ayşe Betül Altun, Dr. Sait Hamutoğlu, Dr. Mahmut Özcan, ebe Tülay Geçgel, Süheyla Kala, Emine Koç, Hatice Aydın ile Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Doç. Dr. Ertan Mert tarafından bebek ölüm oranlarının düşürülmesi konusunda bilgiler verilecek.

Seminer öncesinde açıklama yapan Kerkez, İl Sağlık Müdürlüğü olarak yeni doğan canlandırma eğitim seminerlerine uzun süredir devam ettiklerini ve bu konuya çok önem verdiklerini belirterek, "Uzun süredir yaptığımız çalışmalara rağmen bu konuda henüz istediğimiz seviyeye gelemedik. Ancak bebek ölüm hızı oranları yıllar öncesine göre yine de çok iyi durumda. Şu anda bebek ölüm oranları binde 28.7’lere düştü. Bu oran Avrupa standartlarına göre çok sevinilecek bir rakam değil. Bebek ölüm hızı oranını binde 10’lara, tek haneli rakamlara indirdiğimizde kendimizi başarılı sayabiliriz. Bebek ölümlerinin yüzde 66’sı yeni doğan döneminde oluyor. Kurumlarımızda personellerimize bu konuda eğitim veriliyor. Kurumlarımızda eğitimli ve deneyimli personeller olması için bu tür seminerleri düzenliyoruz. Bütün kurumlarımızdaki personelin eğitim almasını istiyoruz. Eğitimli personellerin de bu kurslara katılarak hem bilgilerini tazelemelerini hem de yapılan yeni değişiklikleri öğrenmelerini amaçlıyoruz. Tüm katılan personelin kursa ciddi yaklaşmasını istiyoruz. Bu kursun başarılı geçmesini diliyorum. Hatay’da daha önce birçok kere bu tür seminerler düzenlendi. Bu konuda Hatay şanslı. Eğitim seminerlerini önemsiyoruz. Bu seminerin başarılı geçmesini diliyorum" diye konuştu.

Daha sonra kursa katılanlara uzmanlar tarafından yeni doğan canlandırma konusunda teorik ve pratik bilgiler verildi.

hatay
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 16:52:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?