16
Eylül
2024
Pazertesi
HATAY

Hatay'da buğdaya bereket getiren yağmur, pamuğa zarar verdi

Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, Amik Ova’sına iki ay aradan sonra yağan yağmurun, buğdaya yaradığını ancak 10 gün önce ekimi gerçekleştirilen 300 bin dekar arazideki pamuğun yağmurdan zarar gördüğünü söyledi.

Sever, yaptığı açıklamada, iki ay aradan sonra metrekareye düşen 31 milimetre yağmurun buğdayın süt oluşumu devresinde yağdığı için verimi yükselttiğini belirterek, "Çiftçileri zor durumda bırakan kuraklık sonrası Ova’da yağan yağmur buğday çiftçisini sevindirdi. Yağmur, buğdayların süt oluşumu devresinde yağdığı için olumlu yönde etkide bulunarak buğdayların danelerinin dolgun ve değirmen randıman kalitesinin artmasını sağladı. Ancak özellikle bugünden sonra verim kayıplarının tamamen önlenmesi için metrekareye 30-40 kilo daha yağmur düşmesi gerekiyor" dedi.

Yağan yağmurların pamuk ekili alana ise zarar verdiğini kaydeden Sever, "Amik Ova’sında ekimi yeni yapılan pamuk arazisinde yağışlar yüzünden toprak yüzeyi kaymak bağladığı için tarlalar yeni ekim yapılmak için bozuldu. Ova’da şu an 200-300 bin dekar alan yeniden çevriliyor. Çiftçilerin yeni ekim için dekar başına yaklaşık 25 milyon zararları var" diye konuştu.
Sever, yağmur zararı sonrası yeniden pamuk ekimi yapan çiftçilerin çiğit ekmemesi konusunda uyarılarda da bulunarak şunları kaydetti:

"Yeniden ekim yapan çiftçilerin sertifikalı ve anaç tohum kullanması gerekir. Çiğit adı altında piyasadan alınan tohumların ekilmesi beraberinde çeşitli sakıncaları da getirir. Çiğit ekildiği takdirde hem yağ sanayinde kullanılan çiğit kaybına hem de verim düşüklüğüne uğrarlar. Bunun yanı sıra çiğit ekildiği takdirde mücadelesi mümkün olmayan ve ovada yayılmasını istemediğimiz pembe kurt zararlısına da davetiye çıkarmış oluruz. Çiftçilerimiz mutlaka sertifikalı tohumları kullanmalı"

HATAY-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2004 Çarşamba 13:29:58
Güncelleme :28 Nisan 2004 Çarşamba 13:32:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?