22
Aralık
2024
Pazar
HATAY

İskenderun'a 2 termik santral

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Diler Holding tarafından iki üniteden oluşacak termik santral yaptırılacak. Vatandaşlar, bilgilendirme amacıyla düzenlenen toplantıda beldelerine termik santral kurulmasına tepki gösterdi.

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Hatay İl Çevre Müdürlüğü'nde görevli Çevre ve Planlama Şube Müdürü Turgut Toma, kurulacak tesisin tüm kriterler göz önüne alınarak tamamen resmi kurallar çerçevesinde inşa edileceğini söyledi.

Termik santral için ÇED raporu alındığını ve bu raporun Sarıseki Beldesi sakinlerinin tepkisini çektiğini hatırlatan Toma, inşa edilmesi planlanan termik santrale ek bir ilave ünitenin kurulması için çalışma başlatıldığını ve yine bu ek
ünite içinde bir ÇED raporunun verilmesi gerektiğini belirtti.

"Bugün sizlerin görüş ve önerilerinizi almak için bir araya geldik" diyen Toma şunları söyledi:

"Kent yönetmenliği gereğince bir faaliyet kurulmadan önce ÇED projesi hazırlanır. Yani çevreye verilecek etkiler bu raporda hazırlanır. İşletme, yapacağı faaliyet ile ilgili dosyayı bakanlığa verir, bakanlıkta kendince gereken incelemeleri yapar ve bu incelemeler sonucunda bir sonuç ortaya çıkar. Bu ÇED sürecinin ilk basamağı da halkın katılımı toplantısıdır. Bu toplantı da halk görüş ve önerilerini bildirir. Halkın görüş ve önerileri bakanlıkta yapılacak bir toplantıyla yeniden değerlendirilir.Yapılan
bu ikinci toplantının ardından bakanlık bu işletmenin kurulup kurulmayacağı şeklinde görüşünü ortaya koyar. Bu toplantının amacı da Diler Holding tarafından kurulacak tesise yeni bir ek ünite yapma isteği tarafımıza iletildi. Bizlerde bu yeni ilavenin olunabilirliğini araştırıyoruz."

Türkiye'nin gecikmiş bir yatırıma yeni yeni sahip olduğunu vurgulayan Diler Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Pektaş ise, dünyada ciddi anlamda bir enerji krizi yaşandığını belirterek, "Türkiye'de şu anda 7 bin megavat enerji açığı var. Bunun nedeni olarak da gerek sanayilerde, gerekse kentlerde enerji kesintileri söz konusudur. Bu konuda Türkiye'de ciddi bir çalışma başlamıştır. Zaten devlet gelecek yıl içerisinde tüm elektrik santrallerini ve barajları özelleştirecektir. Yani hükümetin hedefi gelecek yıl sonuna kadar bu santrallerin yüzde 70'e yakınını özelleştirmektir. Bu özelleştirmekte ki amaç, hem verimi artırmak, hem de çevreye duyarlılığı daha üst seviyelere çıkarmaktır" diye konuştu.

Kuracakları santralin birinci ünitesinin yatırımının 600 milyon, ikinci ünitesinin de yatırım bedelinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu vurgulayan Pektaş, şunları kaydetti:

"Bunu 3 sene yapmış olsaydık, bu yatırım bedeli yaklaşık 2 milyar dolar olacaktı. Dünyadaki ekonomik durgunluklar bu fiyatların aşağıya inmesine neden olmuştur. Bu imkan olmuş olmasaydı ikinci üniteyi kurmamız şimdilik çok zordu. Yani belki kuracaktık ama süre daha da uzayacaktı. Bu süreci iyi değerlendirdik ve ikinci ünitenin kurulumu için girişimleri başlattık. Biz zaten ilerleyen yıllarda ikinci bir ünitenin kurulması gerekeceğinden alt yapımızı oluşturmuştur. Hatta daha da kapsamlı bir çalışma yaparak, bizim yapacağımız standartlarda bulunan tesislerin bacaları 90 metre ile sınırlı olurken, bizim tesisimizin bacasını 210 metre yapmaya karar verdik. İkinci ünitenin kurulumu tamamen ekonomiktir."

Toplantıya katılan muhtarlar ve vatandaşlar ise santralin kurulmasının sağlık açısından uygun olmayacağını belirterek, tepki gösterdiler. Sarıseki beldesinde, kurulu bir çok fabrikanın bölgeye zarar verdiğini iddia eden vatandaşlar, isteklerinin bakanlık nezdinde incelenmesi gerektiğine vurguladılar.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 15:37:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?