8
Eylül
2024
Pazar
HATAY

Ziraatçılardan halka ilginç çağrı

Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, vatandaşlara, her sabah bir bardak turunçgil suyu içerek perişan haldeki turunçgil çiftçisine destek olma çağrısında bulundu.

Sever, Hatay’ın turunçgil üretiminde son yıllarda büyük ilerleme katettiğini belirterek, "Hatay’da son yıllarda yapılan çalışmalarla turunçgil ağaç sayısı 5 milyona ulaştı. Üretim ise ağaç başına ortalama 75-100 kilo olup, toplam meyve miktarı ise 350 bin ton civarında. Bu ürünlerin büyük bir kısmı Ortadoğu ve Avrupa pazarına ihraç edilmektedir. Ancak pamuk, buğday ve sebzede olduğu gibi turunçgilin de geçen yılki fiyatların 5-6 yüz bin lira altında satılması üreticiyi perişan etti. Turunçgilin dalında kalması, ihracat şansını bitirdiği gibi işlemeye uygun olmayan bu ürünler piyasada arz fazlalığından fiyatları dibe vurdu. Şimdi artık üretim için harcanan ilaç, gübre, akaryakıt ve emek parasını ödeyemeyen çiftçi perişan olmuş, dolayısıyla bu mesleğe girdi sağlayan ve çiftçilerden tahsilat yapamayan ilaç ve gübre toptancıları da durumdan oldukça etkilenmiştir" dedi.

Sever, turunçgil üreticisinin düzlüğe çıkması için devlete ve vatandaşlara da görev düştüğünü kaydederek, "Artık bundan böyle devletimiz, turunçgil çiftçisinin ve diğer çiftçilerin ürünlerini öfkeli bir şekilde sokağa dökmesini seyretmek yerine, acil önlemler ve çareler aramalıdır. Bunun için ihracatçıların teşvik edilerek, bu ürünlerin soğuk hava depolarına alınması, ihracat enformasyon araştırması yaparak dış pazarların bulunması, çiftçilerin ağaçta kalan ürünlerini toplaması ve depolaması için para ve kredi desteği sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde bu turunçgil çiftçisi de erozyona uğrayarak yoksullaşacaktır. Halkımız da bu konuda her gün alınması gereken C vitaminini, C vitamini membası olan turunçgilin her sabah suyunu içerek hem gribal enfeksiyonlardan korunmuş hem de turunçgil üreticisi çiftçi kardeşlerimize katkıda bulunmuş olacaklardır" diye konuştu.

Hatay
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 15:39:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?