8
Eylül
2024
Pazar
SİYASET

AKP'den misyonerlik iddialarına sert yanıt

AK Parti Hatay Milletvekili Mehmet Soydan, Eylül ayında Antakya'da yapılacak olan Medeniyetler Buluşması'nın misyonerlik çalışması olmadığını belirterek, Avrupa Birliği'nin organizasyona finans sağladığı iddialarının da koca bir yalan olduğunu söyledi.

Soydan, düzenlediği basın toplantısında, Hatay'da 25-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 1. Hatay Medeniyetler Buluşması ile ilgili basına yansıyan açıklamaların, yanlış ve eksik anlamalara meydan verecek şekilde kamuoyuna aktarıldığını vurguladı.

1. Hatay Medeniyetler Buluşması'nın ana çizgilerini ortaya koyan Soydan, "Proje, Hatay il Müftüsü'nün başkanı olduğu, Evrensel Değerleri Koruma Derneği tarafından aylar öncesinden başlatılmıştır. Proje olgunlaştıktan sonra Hatay Valisi Abdülkadir Sarı, AK Parti Hatay Milletvekilleri Sadullah Ergin, Mehmet Soydan ve İsmail Soylu tarafından sayın başbakanımıza, kendilerinin himayesinde yapılmasının hem Hatay hem de Türkiye'nin uluslararası platformda, doğru tanıtımı açısından çok yararlı olacağı arz edilmiştir. Bu çalışmanın başlatılmasında ne sayın Başbakanın talimatı ne milletvekillerinin ne de AK Parti'nin talepleri veya bilgileri yoktur. Dolayısıyla yapılan açıklamaların bazıları bilgilenme zahmetine katlanmadan yapılan açıklamalardır" dedi.

Soydan, farklı inanç sahiplerinin Hatay'da hoşgörü içerisinde birarada yaşadıklarını tüm dünyaya göstermenin doğru bir yaklaşım olduğuna dikkat çekerek, "İslam, Avrupa ve Amerika'da yanlış bir şekilde tanınır ve tanıtılırken, barış dini olmasına rağmen, terörle özdeşleştirilmeye çalışılırken, Hatay'da çatışmadan, insanların birarada yaşadığını dünyaya göstermeye çalışmanın neresi yanlış olabilir? Bu vesileyle Hatay'ın tanıtımını yapmanın, turizm potansiyelini artırmanın neresi yanlış olabilir? Dünyada, medeniyetler çatışmasını arzu edenlerin karşısına, farklı inanç sahiplerine saygısızlık göstermeyelim, birarada yaşanabilir mesajı vermenin neresi yanlış olabilir? 'Bakın, biz bunu yapıyoruz. Siz de ülkenizdeki Müslümanlar'la, terör gruplarını birbirine karıştırmayın. İslam, terör dini değildir' mesajı vermeye çalışmak, herhalde bütün Müslümanlar'ın arzusu olmalıdır diye düşünüyorum. Böyle düşündüğüm için bu projeyi beğendim ve sayın Başbakana sunulmasını da çok doğru buldum. Sayın Başbakanımıza da bu projeyi himayelerinde kabul ettikleri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AK Parti Hatay Milletvekili Soydan, bu tür toplantılardan Müslümanlar'ın çekinmemesi gerektiğine işaret ederek, "Medeniyetler Buluşması bir misyonerlik çalışması değildir, olamaz da. İman ve vatan sevgimizi ölçmek de kimsenin haddine değildir. Ancak, kendilerinde bir eksiklik hissedenler, bu tür suçlamaları rastgele yapabilirler. Demokrasiyi, laikliği, sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü benimseyemeyenler, ürettikleri komplo senaryolarıyla uğraşmaktan; Türkiye için, Türk milleti için çözüm önerileri çabasına girseler, bundan hem kendileri hem de ülkemiz bir şeyler kazanabilir. Ayrıca bu toplantıyı AB'nin finanse ettiği de koca bir yalandır. Benim aldığım bilgilere göre, bir kuruşluk katkı bile yoktur. Bu tür toplantılardan bir Müslüman'ın çekineceği bir şey olamaz. Başkalarının inançlarını duyduğunuzda insanlarımız elimizden gider diye düşünen varsa, bunun çözümü İslam'ı çocuklarımıza, gençlerimize daha iyi öğretebilmenin şartlarını, imkanlarını bulmaktır, hazırlamaktır. Bunun için gayret göstermektir. Yoksa 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' derler. Ülkemize farklı inançlardan insanlar yoğun olarak geliyorsa ve ibadetlerini yapacak bir ortam arıyorlarsa, bu kimseyi rahatsız etmemeli. Çünkü ben de gittiğim ülkede inancımı yerine getirecek mekan isterim. Bu vesileyle 1. Hatay Medeniyetler Buluşması'nı hazırlayan ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum" şeklinde değerlendirme yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2005 Çarşamba 15:54:52
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 02:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?