22
Kasım
2024
Cuma
OSMANİYE

Cerrah "yılın çiftçisi"

OSMANİYE'DE YERFISTIĞI PANELİ

Osmaniye Valiliği ve Ziraat Odası işbirliğinde, Osmaniye Yerfıstığı yetiştiriciliği, ürünün aflotoksin ve diğer zararlılardan korunması konusunda panel düzenlendi. Panelde Vali Celalettin Cerrah "yılın çiftçisi" seçildi.

Panelin açış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Taşkaya, Osmaniye'nin en önemli ürünü olan yerfıstığının sanayi ürünü haline getirilerek bir katma değer yaratabilmesi için ciddi bir çalışma içinde olduklarını ve Vali Cerrah'ın Osmaniye Yerfıstığı konusunda attığı önemli adımların kendilerine önemli bir motivasyon sağladığını söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ise Osmaniye'nin temel tarım ürünü Osmaniye Yerfıstığı'nın yetiştirilmesi, hastalıklarla mücadele ve aflotoksinin önlenmesi gibi konularda çiftçiyi bilgilendirmek amacıyla bu paneli düzenlediklerini söyledi. Bahadır Sezgin, çiftçi sorunlarını dile getirdiği konuşmasında, en önemli sorunun üretim girdi maliyetlerinin yüksek olması olduğunu ifade ederek, bu sorunlara çözüm bulunmasını istediklerini söyledi.

Panelde konuşan Vali Celalettin Cerrah, "Toplam tarım alanımız 1 milyon 250 bin dekar. Bu alanın 98 bin 400 dekar alanına yerfıstığı ekiyoruz. Fakat bu kadar önemli bir ürün üreticimize yeteri kadar para kazandırmıyor. Osmaniye yerfıstığı tarım ürünü olarak kalırsa üreticimize yeteri kadar para kazandırmaz. Bu nedenle Osmaniye yerfıstığının bir sanayi ürünü olması için çalışmalarımız var" dedi. Vali Cerrah, Osmaniye yerfıstığının sanayi ürünü olabilmesi için öncelikle kaliteli ürün yetiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu noktada ürünün tarlaya ekilmesinden, hasadına kadar yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu kaydetti. Cerrah, "Malımız kaliteli olacak ki yeteri kadar para kazanalım. Malımızı iyi değerlendirebilmemiz için, sanayi ürünü haline getirmemiz lazım. Osmaniye yer fıstığımızı sanayi ürünü haline getirebilmemiz için de ürünü mutlaka en kaliteli biçimde yetiştirmemiz lazım" şeklinde konuştu. Cerrah, Osmaniye yer fıstığının önümüzdeki günlerde üreticiye daha çok para kazandıran bir ürün haline geleceğini söyleyerek, ilerleyen günlerde Osmaniye yer fıstığının aflotoksin testinin yapılabilmesi için bir laboratuar kurulacağını ve çiftçinin bu test için çevre illere gitmek zorunda kalmayacağını söyledi.

Vali Cerrah, Osmaniye yer fıstığına Osmaniyeli olan herkesin sahip çıkması gerektiğini de vurgulayarak, şunları söyledi:

"Gittiğiniz her yerde Osmaniye yer fıstığından yapılmış ürünleri sormanızı istiyorum. Bir pastaneye gittiğinizde Osmaniye yer fıstığından baklava istemenizi, bir yere hediye götüreceğiniz zaman Osmaniye yer fıstığından yapılmış ürünleri götürmenizi istiyorum. Ben gittiğim her yerde ikram edilen baklava eğer Osmaniye yer fıstığından yapılmamışsa ikramı kabul etmiyorum. Bunu eğer siz de yaparsanız, çok kısa süre içerisinde Osmaniye yer fıstığımız ülke çapında adını duyurur. Böylece üreticimiz para kazanır, üreticimiz para kazanırsa diğer esnafımız da kazanır." Vali Cerrah, tüm çiftçilere bol mahsullü bir yıl dileyerek sözlerine son verdi.

Konuşmasının bitiminde Vali Cerrah'a Ziraat Odası tarafından "Yılın Çiftçisi" plaketi verildi. Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, Vali Cerrah'ı Osmaniye yer fıstığına ekiminden, pazarlanmasına kadar verdiği destek nedeniyle yılın çiftçisi ilan ettiklerini söyledi. Vali Cerrah ise yılın çiftçisi olmaktan ve Osmaniyeli çiftçiler arasında bulunmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, "Topraktan geliriz, toprak bizi doyurur ve yine toprağa döneriz. Bu yüzden biz toprağa iyi bakarsak, toprak da bize iyi bakar. Eğer birlik olursak, bu toprak bize çok şeyler kazandıracaktır. Tek çatı altında toplanırsanız çok şeyler kazanırsınız. Ama koparsanız, ürününüzü iyi şekilde değerlendiremezseniz, ayrı ayrı fiyatlar verirseniz hiçbir şey kazanamazsınız. Bu nedenle üreticiler olarak mutlaka tek çatı altında toplanmalısınız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelin konuşmacıları İl Tarım Müdür Yardımcısı İbrahim Sağlam, Ziraat Yüksek Mühendisi Işılay Lavkor, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Biçici ve Doç. Dr. Ekrem Atakan yer fıstığının yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, tohum tarlaya ekildikten sonra yapılacak bakım, ürünün aflotoksin ve diğer zararlılardan korunması konusunda bilgi verdi.

Panelin sonunda çiftçilerin soruları yanıtlandı. Daha sonra panele konuşmacı olarak katılanlara plaket verildi. Panele Belediye Başkanı Kadir Kara, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, ilçe Ziraat Odası Başkanları, çiftçiler ve tüccarlar katıldı.

OSMANİYE'DE YERFISTIĞI PANELİ
OSMANİYE'DE YERFISTIĞI PANELİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 12:54:00
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 12:40:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?