Eski Adana Müzesi Müdürü araştırmacı-tarihçi İsmet İpek, 1936 yılında Türkiye’ye gelerek Türk kültürü üzerine çeşitli araştırmalarda bulunan Macar bilimci Bela Bartok’un anısına bir konferans düzenleneceğini söyledi.
İsmet İpek, 1936 yılında Türkiye’ye gelen Bela Bartok’un ülkede kaldığı 10 gün süre içinde 22 - 24 Kasım 1936 tarihleri arasında Osmaniye merkezi ile Gebeli, Çardak ve Tüysüz köylerinde araştırmalar yaptığını söyledi. Konferansla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini aktaran İpek, Macar bilimci Bartok’un Osmaniye’de yaptığı araştırmalardan bahsetti.
Dünyaca ünlü Macar müzikolog Bela Bartok, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Laszlo Rasonyi’nin önerisi, Ankara Halkevi Başkanlığı’nın daveti üzerine konferans ve konser vermek için Türkiye’ye geldiğini ve çeşitli araştırmalarda bulunduğunu belirten İpek, Macar bilimcinin Türkiye’ye geliş sebeplerinden birinin de Türk ve Macar halklarının kültür birliğini köy türküleri mukayesesi ile araştırmak olduğunu ifade etti.
İsmet İpek, Bartok’un, "Bir yandan eski Macar musikisi ile bin beş yüz yıl kadar önce dilleri ve uygarlıkları eski Türklerin etkisinde kalmış olan yukarı Volga boylarında yaşayan Çeremis halkının musikisi, öte yandan eski Macar musikisi ile Rusya’nın Kazan bölgesinde yaşayan Türk-Tatar halkının musikisi arasındaki karşılaştırmalar bu değişik halkların halk musikileri arasında belirgin bir ilişki bulunduğu sonucunu verdiğinden söz konusu soruya bir cevap bulmak kaçınılmaz hale gelmişti." şeklindeki sözlerini hatırlatarak, Bartok’un araştırmalarında Türk kültürü ile Macar kültürü arasında büyük benzerlikler gördüğünü ifade etti.
Bela Bartok’un Türkiye ziyareti sırasında Osmaniye’nin köylerinde de Türk kültürü üzerine araştırmalar yaptığını kaydeden İsmet İpek, Macar bilimcinin Osmaniye’ye geliş sebebini şu sözleriyle hatırlattı: "Araştırma çalışması için ayrılan zaman ne yazık ki oldukça kısaydı. Önümüzde sadece 9 gün vardı. Gezimizin planları özellikle toprakları hayli geniş olan Türkiye’nin bu çalışma için hangi bölgesinin seçilmesi gerektiği sorusu enine boyuna tartışıldı. Dr. Rasonyi’nin önerisi üzerine yörük aşiretleri denilen halkın kış aylarında konduğu yere gitmeye kararlaştırdık. Bu aşiretler yazın Toros Dağları yöresinde, kışınsa ülkenin güney kıyısına yakın bir yerde Adana’nın doğusunda 50-60 mil uzaklıktaki Osmaniye yöresinde yaşayan halktı."
İpek, Türk- Macar ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayan Bela Bartok’a sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.