Osmaniye Genç İşadamları Derneği (OGİAD), düzenlediği seminerle sanayici ve işadamlarını "İş Kanunu" hakkında bilgilendirdi.
Öğretmenevi'nde düzenlenen seminere, çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı. Açış konuşmasını yapan OGİAD Başkanı Serdar Kılıç, en azından her ay bir etkinlik düzenlediklerini ve bundan sonra da düzenlemeye devam edeceklerini söyledi. Kılıç, şehir ekonomisinin daha ileri seviyelere ulaşması için iş potansiyelinin artmasını hedeflediklerini ve bu sebeple de işadamlarına yönelik ekonomi ile ilgili seminerler vermeyi amaçladıklarını belirterek, "Seminerde verilecek bilgilerin ticari hayatımıza ve anlayışımıza katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.
Seminerde konuşan Makine Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Akif Erman da, "4857 sayılı İş Kanunu ve kapsamında yayınlanan iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerinin irdelenmesi", "İşverenin ve çalışanların yasal hak ve sorumlulukları", "İş kazası nedir, önleme yöntemleri nelerdir?" konularında bilgiler verdi.
Erman, iş kazaları ve alınması gereken önlemler hakkında yaptığı açıklamada, işverenlerin genelde iş kazalarının yaşanmasından sonra bazı önlemleri aldığını ve bunun yanlış bir davranış olduğunu belirterek, faaliyet halinde olan bir yerin çalışılabilir ve güvenli olması gerektiğini söyledi. Her işverenin personelini eğitmek zorunda olduğunu da belirten Erman, bunun ticari kalitede devamlılık için şart olduğunu anımsatarak, "İşverenler kontrolü sağlamak anlamında çalışanları ile mutlaka vakit geçirmek ve iş hakkında eğitimci olmak zorundadır. İş güvenliği konusunda eğitilen personelin ayrıca zaman zaman sertifika ile ödüllendirilmesi ve bu tip çalışmaların çalışan için oluşturulacak özlük dosyasına konması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
İş yerinin her zaman dinamik kalması için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Erman, şunları söyledi:
"İş yerimizin risk seviyesine göre kontrollerimizi sürdürmeliyiz. Kontrolü elden bırakmamak gerekmektedir. Kazaları önlemek için iş koruyucular kullanmak zorundayız. Bir işçimiz çalıştığı bölümde eğer ki eldiven, kask vb. kullanmak zorundaysa, bunun kontrollerini ihmal etmemeli ve bunda sürekliliği sağlamalıyız."
İlk yardım yönetmeliğinden de bahseden Erman, işçilerden her 10 kişiden 1 kişide ilk yardım sertifikası olmasının gerekli olduğunu belirtti. Erman, ayrıca işçilerin eğitimde geçen sürelerinin mutlaka mesai süresi olarak sayılması gerektiğine de dikkat çekti ve bu eğitimlerin de mutlaka ölçme ve değerlendirme sürecinden geçirilip, belgelenmesi gerektiğini anlattı. Erman, seminerin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.