Osmaniye'de sokak aralarında denetimsiz ve kayıt dışı olarak süt satışının, bu işi hijyenik şartlarda yapan mandıraları kapanma noktasına getirdiği bildirildi.
Osmaniye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Murat Keleş, yaptığı açıklamada, sokakta satış yapan sütçülerin denetime alınmasını istedi.
Son günlerde sokak aralarında satılan sütlere rağbetin artmasının, başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere gerekli yerlerden tüm izinlerini alan, her türlü prosedür ve teknik şartları yerine getiren, teknolojiye uyan mandıraları zor durumda bıraktığını belirten Keleş, "Mandıralar, hiçbir kontrol ve denetimi yapılmayan ve vergisini vermeyen sokak sütçüleri ile rekabet edemez duruma gelmiştir. İnsan sağlığına uygun hijyenik süt üretmek ve üretilen sütü kayıt altına almak, hükümet politikası olup bu konuda gerekli alt yapıyı hazırlamaktadır. Ancak ilimizde sokak sütçüsü olarak nitelendirdiğimiz insanlar veya tacirler, kazançları uğruna hijyene ve kaliteye uymadan sağlıksız sütlerini insanlarımızın tüketimine sunmaktalar ve kazançlarından dolayı da devletimize vergilerini vermemekteler" dedi.
Vergisi ödenmeyen süt satışlarının, kayıt dışı süt satışı olarak hükümetin hedeflerini baltaladığını ifade eden Keleş, "Bu sorun çözülemezse, kapanan kooperatiflerimizin yanına mandıralarımızı da eklemek zorunda kalacağız" diye konuştu.
Bu arada, mandıra sahiplerinden Mustafa Kalkan, Ahmet Çelik, Erdoğan Bolatcan ile Muhammet Cengiz de, Osmaniye'nin günlük 300 ton süt üretiminin 200 tonunun kayıt dışı ve bunun devlete zararının günlük 150 bin YTL olduğunu söyledi. Sokakta satılan süt yüzünden iş kapasiteleri düştüğü için işçi çıkarmak ve küçülmek zorunda kaldıklarını belirten mandıra sahipleri, istihdam sağlamak amacıyla milyarlarca lira para harcayarak kurdukları fabrikaların da kapanma noktasına geldiğini kaydetti.