Bingöl'de bir grup vatandaş, Tapu Kadastro Müdürlüğü, Belediye İmar Birimi ve Saim B. isimli şahsın kendi aralarında anlaşarak tapulu arsalarını ellerinden aldıklarını iddia ettiler.
Merkez Kaleönü Mahallesi Elmalı Konutları bölgesinde ikamet eden ve üzerinde ev yaptıkları tapulu arsalarının ellerinden alındığını iddia eden Galip Bedava, Tayip Yakan ve Kasım Kaçar adındaki mahalle sakinleri 2005 yılında bedel ödeyerek aldıkları tapularında bahse konu kurum yetkilileri ve şahısın işbirliği sonucu kendilerine verilen yeni tapularında yüzde 40 oranda arsalarının gasp edildiğini söylediler.
Kendileri gibi Ahmet Fideci, Zeki Kenber, Abdurrahman Özdemir, Yılmaz Kına, Mehmet Kına, Salih Kaçar, Aziz Güleryüz, Sahap Kaçar, Sadullah Bozkur, Limon Kına, Vahide, Nurettin ve Timur Bozkurt gibi yaklaşık 25 kişinin mağdur olduğunu vurgulayan mahalle sakinleri, "Bingöl halkı tarafından yakından bilinen Yaşar Karakuş'a ait arazinin ipoteği 2002 yılında Avukat Sabri Erik tarafından kaldırıldı. Bu arsalarda 1990'lı yıllarda yapılan evlerimiz var. İpoteğin kaldırılması ile birlikte parselasyon yapıldı ve bizim arsalar, metrekare birim fiyatı üzerinden Saim B. isimli kişi tarafından bizlere satışı yapıldı. 2004 yılında tapularımızı aldık. Ancak 2003 yılı depreminin ardından bölgeye yapılan deprem konutları ile birlikte bizlere 'Sizlerin yaptıkları bu konutlar yol güzergahında görünüyor. Hepsini yıkacağız' dediler. Ondan sonra ismi geçen kurumlar ve şahıs tarafından ne yapıldıysa tapularımız iptal edildi ve bize gönderilen yeni resmi yazıda bizim tapulu arsalarımızdan yüzde 20 ile yüzde 50 oranında kesinti yapıldığını gördük" şeklinde mağduriyetlerini belirtiler.
Kendilerine haber verilmeden ve hiçbir şekilde imzaları alınmadan tapularının iptal edilmelerinin yasalara aykırı olduğunu savunan mahalle sakinleri, "İkinci tapularımızın bizlere intikal etmesi karşısında açıkçası şok olduk. Örneğin 500 metrekare olan bir arsanın alanı yeni tapularda 200-250 metrekareye düşürülmüş. Bizim anlamadığımız bizim imzamız alınmadan bu nasıl yapılmış ve en önemlisi bu tapulu yerlerimiz çoğunluğunda Çetin Erik adlı şahsın ismi geçiyor. Biz bu arsalarımıza iki üç defadır para ödüyoruz. Bizim bildiğimiz bir ev veya bir arsa bir defaya mahsus olarak alınır. Bizlere yapılan haksızlık için mahkemeye başvurarak hakkımızı almaya çalışacağız" ifadelerini kullandılar.
Belediye İmar Müdürlüğü yetkilileri ise temel amacı kadastral parselleri imar parseli haline dönüştürmek olan Tapu Kadastro Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) uygulaması kapsamında bahse konu yerde yüzde 40'ı geçmemek şartı ile yasada tanımlandığı şekli ile yol, meydan, otopark, yeşil alan, cami, karakol ile son yapılan düzenlemeyle eğitim alanları olduğunu belirterek yapılan işlemin yasalar çerçevesinde yapıldığını ifade ettiler.