Bitlis'in Ahlat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Burhan Kardaş, bin bebekten 2'sinde doğuştan gelen işitme problemine erken teşhis için tarama testi yaptıklarını belirterek, "Testin güvenilirliği yüzde 97 civarındadır" dedi.
Bitlis'in Ahlat İlçe Devlet Hastanesi'nde nisan ayı itibariyle yeni doğan bebeklere işitme tarama testi yapılmaya başlandı. Ahlat Devlet Hastanesi'nde ilk kez başlatılan bir uygulama ile yeni doğan bebeklerde işitme engeli olup olmadığı teşhis edilerek gerekli önlemlerin alınması hedefleniyor. Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Ahlat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Burhan Kardaş, bin bebekten 2'sinde doğuştan gelen ve yeni doğan dönemde geçirilen hastalıklar nedeniyle işitme problemi gelişebildiğini belirtti. Dr. Kardaş, işitme problemi olan bebekler erken teşhis edilip gerekli önlemler alınmadığı takdir de konuşma açısından ciddi problemler yaşanacağını anlattı. Dr. Kardaş, anne ve babalara da seslenerek, bebeklerinin sağırlık, dilsizlik, hatta zeka ve gelişim geriliğine neden olabilecek bu hastalığa erken teşhis için mutlaka test yaptırmalarını istedi. Kardaş, "Bu istenmeyen sonuçlar, bebek doğduktan sonra yapılacak birkaç dakikalık ve çok basit bir test ile engellenebilir. Bu test yeni doğan bebeğin kulaklarına küçük bir mikrofon aracılığıyla belli şiddette sesler verilerek duyup duymadığını beyin dalgaları ölçülerek anlaşılır. Bu işlem birkaç dakika sürüp bebeğe hiç bir rahatsızlık vermez. Bebek doğal uykusundayken yapılıp her hangi bir ilaç uygulanmadan sonlandırılır. Testin güvenilirliği yüzde 97 civarındadır. Yeni doğan dönemde tanı konduktan sonra erkenden kullanılmaya başlanacak işitme cihazları sayesinde bebeklerin konuşma ve iletişim problemlerinin en aza indirildiği ispatlanmıştır. Unutulmaması gereken bunun bir tarama testi olduğu ve sadece doğumsal işitme kaybı riski olan bebeklerin belirlenebileceğidir. Bu testi bebek doğduktan itibaren 1 aya kadar yapılması en idealidir. Halen yeni doğan bebekler üzerinde kullanılmakta olan testlerin hiç biri çocuk büyüdükçe ilerleyecek olan hafif işitme kaybının ya da minimal kaybın belirlenmesini sağlayamamaktadır. Bu nedenle her hangi bir işitme kaybının varlığından kuşkulanılıyorsa 3'üncü ve 6'ıncı aylarda takip testinden geçirilmesi gerekmektedir. 6'ıncı aydan sonra uygulanan tedavi ile çocuklar işitebilseler bile konuşamazlar. Bu nedenle gecikmeden alınacak basit bir önlemle bu kötü sonuçlardan kurtulabiliriz. Küçük bir test ve bir kaç dakikalık uygulama ile çekilecek zahmet ve zaman kaybının sonradan çekilecek zahmet ve zaman kaybından çok daha az olur. Haydi bebekler işitme tarama testine" dedi.
Anneler ise bu tür uygulamaların yerinde ve gerekli olduğunu ifade ederek hastane yönetimine teşekkür ettiler.
Arkadaşım ayıp ediyorsun lafların hiç hoş değil ve haksızlık ediyorsun.Bilmiyorsan söyliyeyim doktor atamalarını bakanlık yapar başhekim getirmez;öyle bir yetkiside yok.Biz AHLAT lılar başhekimimizden çok memnunuz hastaneyide elinde olan imkanlarla ne kadar iyi yönettiğini biliyoruz.Bu güzel cihazı hastanemize neden daha önce kimse getirmedi?Teşekkürler başhekimimiz başarılarının devamını diliyoruz.
senin hastanende doğru dürüst hiç bir doktor yok nerdese bir yıldır cerrahın yok çıkmışsın orada zırt atı yosun ayıp ayıp al dğın maaşın hakkını ver o koltuk kimseye yar olmaz hiç olmasa bu görevden gidince herkes desin allah razı olsun ne biçim bi baş hekimdi hastaneyi ihya etti her türlü doktoru getirdi lütfen yayınlayın ben bir ahlatlı olarak rica edi yorum bunda kötü bişi yok sadece gerçekleri söylüyom