3
Ocak
2025
Cuma
BİTLİS

Ceviz üreticilerinin kabusu

CEVİZ ÜRETİCİLERİNİN ANTRAKNOZ KABUSU

Bitlis'in Ahlat ilçesinde ceviz ağaçlarında meydana gelen "Antraknoz" hastalığı verim düşüklüğüne neden oldu.

Ceviz antraknozu, daha çok bir yaprak hastalığı olmasına karşın yeşil meyve kabuğundan meyve içerisine de geçiyor.

Meyvelerin zarar görmesine ve ürün kaybına neden olan hastalıkla zamanında ve sistemli mücadele ile baş edilebileceği belirtiliyor. Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, antraknozun cevizlerde aşırı verim kaybına neden olduğunu belirterek, Van yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte "Ceviz antraknozu" üzerinde araştırma yaptıklarını, cevizlerdeki bu hastalığı bilimsel metotlarla yok edeceklerini söyledi.

AHZO mühendislerinden Veysel Gündoğan ise, ceviz antraknozunun topraktan kaynaklanan element eksikliğinin organik elementlerle birleştiğinde cevizlerde verim kaybına yol açtığını söyledi. Gündoğan, ceviz antraknozunun oluşmasıyla birlikte yüzde 50 oranına kadar verim kaybına sebep olduğunu belirterek, "Ceviz antraknozu, ceviz meyvesinde belirtilerini gösterir ve meyvenin çürümesine vesile olur. Yaprakta yanık belirtileri ile baş gösterir. Bu yanık gibi gözüken belirtiler ilerler ve yaprağın delinmesine,

çürümesine neden olur. Özellikle meyve dışında başlar, lekelenmeler meydana gelir. Daha sonra cevizin içine girer ve cevizin siyahlaşıp sonra da çürümesine sebep olur" dedi.

ANTRAKNOZ İLE MÜCADELE

Gündoğan, antraknozla mücadelede iki önlem olduğunu belirterek, zamanında alınan tedbirlerle bu hastalıkla mücadele edileceğini kaydetti. Antraknoz ile mücadelenin kültürel ve kimyasal mücadelelerle yapılacağını ifade eden Gündoğan, şunları söyledi:

"Kültürel mücadelede sonbahar ile birlikte yere dökülmüş yaprakların toplanarak yakılması veya derince toprağa gömülmesidir. İkincisi ise budama yapıldığı zaman hastalıklı ve yaralı dalların budanıp alandan uzaklaştırılmasıdır. Saydığımız bu kültürel tedbirlerin yanında ceviz antraknoz hastalığına karşı etkin ve zamanında ilaçlama yapmamız gerekmektedir. Antraknoz ile kimyasal mücadele ise 4 aşama ile mümkündür. Birincisi tomurcuklar patlamadan önce, ikincisi tomurcukların farekulağı dediğimiz büyüklüğe

geldiğinde, üçüncüsü meyvelerin fındık büyüklüğüne geldiğinde, dördüncüsü ise Ağustos ayında meyve veya yapraklarında belirtiler fazlalaştıysa yapılır. Bu ilaçlama içinde bordo bulamacı veya bakır oksitler kullanılabilir. Özellikle de göztaşı tavsiye edilir."

CEVİZ ÜRETİCİLERİNİN ANTRAKNOZ KABUSU
CEVİZ ÜRETİCİLERİNİN ANTRAKNOZ KABUSU
CEVİZ ÜRETİCİLERİNİN ANTRAKNOZ KABUSU
CEVİZ ÜRETİCİLERİNİN ANTRAKNOZ KABUSU
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2010 Pazartesi 16:25:02
Güncelleme :26 Ekim 2010 Salı 14:02:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?