Kemiği sanata dönüştüren Bitlis'in Ahlat ilçesindeki baston ustaları, mezbahana ve kasaplardan topladıkları on binlerce koç, manda ve sığır boynuzunu önce damlarda kurutuyor, ardından çeşitli aşamalardan geçirerek baston yapımında kullanıyor.
Ahlatlı baston ustalarından Refa Gökbulak, mezbaha ve kasaplardan temin ettikleri büyük ve küçükbaş hayvanlara ait boynuzların en az 2 ila 4 yıl arası güneş önünde kurutulup, havalandırıldığını söyledi. Kuruyan boynuzları bir kaç aşamadan geçirdikten sonra baston atölyelerinde işlediğini anlatan Gökbulak; "Bastonu yapmak için önce kasapları gezerek boynuz topluyoruz. Bunları birkaç yıl güneşte kurutuyoruz. Daha sonra ebatlarına göre kesiyoruz. Ateşte kıvama getirdiğim boynuzları pres, zımpara, delme gibi
çeşitli evrelerden geçiriyoruz. Çeşitli figürleri de işleyip birkaç küçük aşamadan sonra bastonu hazır hale getiriyoruz. Bu işler en az bir haftamı alıyor. İşlenilen boynuzu bastonun tamamında veya sadece başlıklarında kullanabiliyoruz. Görenlerin hayran kaldığı bu bastonu bin ile iki bin lira arasında satıyorum. Bir hafta ile 10 hafta arasında hazırladığımız bastonları işlemesine göre çeşitli fiyatlarla satışa hazırlıyoruz" dedi.
Ahlat baston ustalarının boynuzları bastonlarda tutacak olarak kullanıma hazırlama çabası, adeta kasaplar et derdine, koyunlar can derdine, bastoncular ise boynuz peşine düşmüş dedirtiyor.