Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek sertifikalı patates tohumunun yetiştirildiği Bitlis'in Ahlat ilçesinde yılın ilk hasadına başlanırken, Kaymakam Bilal Şentürk, işçilerle birlikte patates topladı.
Kaymakam Şentürk, Ülkemizin tohumluk ihtiyacının dışarıdan yoğunluklu bir şekilde karşılandığını belirterek, "Yüksek patates tohumu üretebilirsek hem dışarıya gidecek dövizin ülkemizde kalmasını sağlarız hem de çiftçimize gelir olarak yansıtabiliriz" dedi.
Türkiye'nin patates ambarlarından biri olarak bilinen Ahlat'ta sertifikalı patates sökümü başlandı. Türkiye'nin patates ambarlarından biri olarak bilinen Ahlat'ta, yılda 20 bin dekar alanda 107 bin ton patates üretiminin yapılıyor. Son 2 yıldan buyana ise bölgenin tek sertifikalı patates tohumu Ahlat'ta üretiliyor. Bölgenin tek sertifikalı patates yetiştiriciliğini yapan Mesut Subaşı'na ait tarlada ürün sökümü için düzenlenen 'Tarla Günü'nde bulunan ilçe Kaymakamı Bilal Şentürk, işçilerle birlikte patates topladı.
Burada gazetecilere bilgiler veren Kaymakam Şentürk, ilçemizdeki en önemli tarımsal üretim kalemlerinden başında patates geldiğini belirterek; "Ülkemizin muhtelif bölgelerinde patates üretimi gerçekleştiriliyor. Ancak potansiyel ve yoğunluk itibariyle ilçemizde 20 bin dekarlık bir alanda 107 bin ton civarında patates üretimi yapılıyor. Ahlat, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli patates üretim merkezlerinden birisidir. Son 2 yıldır ilçemizde sertifikalı patates tohumu üretilmeye başlandı. Şuan itibariyle ilçemizdeki tohumluk ihtiyacının ancak yüzde 80'ni üretiliyor. Hedefimiz bunu daha da artırmak. İlçemizde örnek çiftçilerimiz var. Bu bizim için büyük bir avantaj. Sertifikalı tohum üretiminde gösterdikleri gibi pek çok alanda yaptıkları üretimle küçük ölçekli çiftçilerimize de örnek oluyorlar" dedi.
Amaçlarının yemeklik patateste olduğu gibi, sertifikalı patates tohumunda da Türkiye pazarına girmek olduğunu vurgulayan Kaymakam Şentürk, "Ülkemizin tohumluk ihtiyacının dışarıdan yoğunluklu bir şekilde karşılandığını biliyoruz. Bunu da gözeterek yani ithalat olarak yaptığımız bu harcamaların ülkemizin içerisinde kalması, çiftçimizin katma değeri daha yüksek patates tohumu üretmesini sağlanması, bu yönüyle hem dışarıya gidecek dövizlerin ülkemizde kalması hem de bununda çiftçimize gelir olarak yansımasını çok önemsiyoruz" diye konuştu.
Bitlis İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Abdulaziz Karateke ise Ahlat'ta 20 bin dekarlık alanda 107 bin ton patates üretildiğini söyledi. Karateke, ülkedeki patates üretiminin yüzde 2'sinin Ahlat'tan karşıladığını belirterek şöyle konuştu:
"Ülkemizde patates ekili alanları itibariyle önemli bir yere sahip olan Niğde, Nevşehir, Ordu, Giresun, Kayseri ve Trabzon illerinde karantinaya tabii hastalık etmenlerinin yayılmış olması Niğde, Nevşehir ve Ordu illerinde yemeklik patatesin kısmen, tohumluk patates üretiminin tamamen yasaklanması ilimizi ve özellikle Ahlat ilçemizi patates üretimi açısından daha da önemli kılmıştır. Patates üretimini derinden etkileyen ve hatta tamamen bitiren karantinaya tabii hastalık etmenlerinin ilimize ve Ahlat ilçemize bulaşmaması için Tarım İl Müdürlüğü teknik elamanlarınca gerekli kontroller yapılmaktadır. Şu ana kadar ilimizde yapılan çalışmalarda karantinaya tabii hastalık etmenleriyle bulaşık patates yumrusuna rastlanılmamıştır. Ahlat'ta üretilen sertifikalı tohumluk patates bölgemizin ihtiyacını karşılayacak kapasitededir."