Palu`da, silahların ahşap kısımlarının ham madesi olarak ceviz ağacından kütük hazırlanıyor. Yurt içindeki aracı firmalara satılan kütükler, bu firmalar aracılığıyla yurt dışına gönderiliyor.
İşletmeci Ali Ünalan, yaptığı açıklamada, otomatik ve av tüfeklerinin dipçik ve el kundakları ile tabancaların kabza gibi ahşap kısımları için genellikle ceviz ağacının tercih edildiğini, kendilerinin de ceviz ağacı gövdelerinden uygun büyüklükte kütükler hazırladıklarını söyledi.
Bu işi ailece yaptıklarını belirten Ünalan, Tunceli ve Bingöl`ün dağlarında çok sarp ve ulaşılması güç yerlerde zor şartlarda çalıştıklarını, kestikleri büyük ceviz ağacı gövdelerini kamyonlarla atölyeye getirip 8 santimetre kalınlığında biçtiklerini kaydetti.
Ünalan, şu bilgileri verdi: ``Ceviz ağacını dağda alıyoruz. Getiriyoruz atölyede biçiyoruz. Biçilen kütüğü önce fırına koyuyoruz. 72 saat fırında kalarak buhar alıyor. Ondan sonra ızgaralara koyup kurutuyoruz. Kuruduktan sonra desenleri çıkması için silme makinalarına vuruyoruz. Arızaları varsa çıkartıyoruz. Dipçik olacak seviyeye getirdikten sonra firmalara satıyoruz.``
Ceviz ağacı bulmak için gün geçtikçe daha zor bölgelere gitmeye başladıklarını anlatan Ünalan, bazen nakliye imkanı olmadan dağda biçim yaptıklarını, kütükleri hayvanlarla yola kadar taşıyıp atölyeye getirebildiklerini ifade etti.
Cevizin deseninin fiyatta çok etkili olduğunu belirten Ünalan, ``7-8 metre genişliğindeki büyük ağaçlar daha iyi, daha güzel desen veriyor. Desenli kütükleri daha çok zevkine düşkün insanlar alıyor. Böyle bir kütük Türkiye`de 300-400 avro ama yurt dışında 2 bin avroya kadar çıkabiliyor`` dedi.