16
Eylül
2024
Pazertesi
ERZURUM

DAİB Başkanı Hüseyin Efendioğlu: Teşvik Yasası Doğu Anadolu'ya yatırımcı gelmesi imkansız

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Efendioğlu, hükümetin uygulamaya koyduğu Teşvik Yasası ile yurdun batı bölgelerinden Doğu Anadolu'ya yatırımcı gelmesinin imkansız olduğunu söyledi.
Yatırımcının Düzce, Afyon, Aksaray gibi merkeze yakın iller varken Doğu'ya yatırım yapmasının mümkün olamayacağını kaydeden Efendioğlu, bölgenin kalkınmasının tek şartının kollektif çalışmak olacağını belirtti.
İldeki birinci Organize Sanayi Bölgesi'nin depo bölgesi haline dönüştürüldüğünü ve İkinci Organize Bölgesi'nin de aynı duruma düşmesinden endişeli olduklarını anlatan Hüseyin Efendioğlu, "Bölgenin kalkınmasının tek yolu kollektif çalışmaktan geçer. Kollektif çalışmayı mutlaka yapmak zorundayız. Fabrikalanmalıyız. Baca olmadan kalkınma olmaz" diye konuştu.

İHRACATTA ARTIŞ
2002 yılına oranla 2003 yılında bölgeden yapılan ihracat oranlarında yüzde 43 oranında artış sağlandığını belirten Efendioğlu, "2002 yılında bölgeden yapılan ihracat rakamı 281 milyon dolar seviyesinde iken, 2003 yılında bu rakam 401 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yıla oranla 2003 yılındaki ihracat oranlarımız miktar bazında da yüzde 175 oranında artış göstermiştir" şeklinde konuştu.
Bölgeden Türk Cumhuriyetleri'ne yapılan ihracatta özellikle nakliyede büyük sorunlar yaşadıklarını ifade eden Efendioğlu, şunları kaydetti:
"Ülkemizden Türk Cumhuriyetleri'ne yapılan ihracatta, ya İran ya da Gürcistan üzerinden ihracat yapılabilmektedir. Bu ülkelerden İran üzerinden yapılan ihracatta mesafe çok uzun olduğunda navlun giderleri aşırı derecede artmaktadır. İkinci alternatif Gürcistan'da ise mal ve can güvenliği sağlanamadığından ihracatçılarımız büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bu iki güzergaha alternatif olarak halen kapalı olan ve bölgemiz illerinden Kars üzerinden, Ermenistan'a açılan ve demiryolu bağlantısı mevcut olan Doğu kapı ile yine Ermenistan'a açılan Iğdır Alican Sınır Kapısı'nın, ihracat yapılacak şekilde faaliyete sokulması ve bu kapılar üzerinden Türk Cumhuriyetleri'ne ve Ermenistan'a yönelik ihracatın serbest kılınması halinde ülkemizden Türk Cumhuriyetleri ile yapılan dış ticaret hacmimiz tahminen 2.5 milyar dolar seviyelerine ulaşacaktır."

BÖLGE YENİDEN TİCARET MERKEZİ OLUR
Mevcut karayolu güzergahlarına ilave olarak alternatif yeni karayolu ve demiryolu ile güvenli taşımacılığın yanında navlun ücretinin büyük oranda düşeceği ve taşımacılıktaki riskin azalacağına dikkat çeken Efendioğlu, "Bu şartların sağlanması halinde bölgede yeni pazarların oluşacağı ve ihracatın artacağı, yeni kurulacak KOBİ'lerle beraber sanayi kollarının da gelişeceği, kapalı ya da atıl kapasitede çalışan fabrikaların rantabl hale geleceği, tarımsal üretimin artacağı ve hayvancılığın yeniden canlanacağı, istihdamın artacağı ve böylece ülkemiz ve bölgemiz ekonomisinde ve dış ticaretin de büyük bir canlanma olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
ERZURUM - IHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2004 Perşembe 22:12:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?