8
Eylül
2024
Pazar
ERZURUM

Erzurum Nükleer tehdit altında

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali'nin kapatılmadığı takdirde Çernobil Nükleer Santrali gibi tehlike oluşturacağını söyledi.
AÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Nükleer Tehdidin Ermenistan Boyutu" konulu konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Iğdır'a 20 kilometre uzaklıkta bulunan Metzamor Nükleer Santrali'nin Aras Nehri ve Iğdır Ovası için tehlike oluşturduğunu belirtti. Metzamor Nükleer Santrali'nin çok hassas deprem bölgesinde kurulduğunun ve uluslararası standartlara uygun olmadığının altını çizen Kürkçüoğlu, "Bu tür santraller için kullanılabilecek 25 yıl süresi doldu. Yani santral, ömrünü tamamladı. Metzamor Santrali'nin 70 metre altında bölgeyi besleyen artezyen su kaynakları mevcut. Ermenistan'ın jeolojik yapısı, nükleer atıkları kaldıracak durumda değil. Bu nedenle santral mutlaka kapatılmalı. Iğdır'ın karşısındaki bu Sovyet yapımı santral, ikinci Çernobil olarak çalıştırılmaktadır" diye konuştu.
Konferansı Erzurum Valisi Mustafa Malay, 9. Kolordu Komutanı Recai Öztürk, AÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz, daire amirleri ile çok sayıda öğrenci izledi.
AHMET AKBUĞA-ERZURUM (İHA)
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2004 Cuma 23:34:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?