Erzurum'da 'marka şehir' toplantısında konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, marka kent meselesinin bir bütün olarak algılanmasını, filin tarifi gibi algılanmaması gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin kış sporlarındaki ilk uluslararası organizasyonu olan 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na başarılı bir şekilde ev sahipliği yapan Erzurum'da 'marka şehir' toplantısı yapıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ndeki toplantıya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdulkadir Emek, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, İl Genel Sekreteri Selami Altınok, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak,
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, kurum müdürleri, sivil toplum temsilcileri, yerel ve yaygın basın temsilcileri katıldı. Programda, 'Marka şehir nedir? Kent markalaşması nedir?' gibi soruların yer aldığı 15 dakikalık bir sunumla katılımcılara marka şehir hakkında teknik bilgi verildi.
Erzurum'un ve Türkiye'nin 27 Ocak - 6 Şubat günleri arasında düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'ndan yüzünün akıyla çıktığını belirten Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, UNIVERSIADE sonrasında özellikle kış turizmi alanında yeni bir yol haritası belirlemesinin gerektiğini kaydetti. Şehirdeki ve şehir dışındaki Erzurumluların beyin fırtınası yaparak elde edilen başarının sürdürülebilmesi için yeni eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini ifada eden Prof. Dr. İsen,
"Erzurum'u turizm alanında marka şehir haline getirmemiz gerekiyor. Devlet ve hükümet üzerine düşeni yaptı. Tarihi derinliği ve zenginliği olan Erzurum'un yıldızı tekrar yükselmeye başladı. Bize düşen bu yıldızı parlatmaktır. Bunun içinde yediden 70'e herkes elini taşın altına sokmalıdır" dedi.
Marka kent meselesinin yalnızca bir alanla sınırlandırılamayacağını bir bütün olarak ele alınması gerektiğini anımsatan Prof. Dr. İsen, soru-cevap bölümünden sonra, şöyle konuştu:
"Marka kent meselesi filin tarifi gibi oldu. Herkes kendi beklentilerine uygun olabilecek, sihirli bir değnek gibi algıladı. Marka kent sizin beklentileriniz gibi değil. Bunu sunum da ifade ettik. Marka kent, tabiatıyla tek başına turizme indirgenemez. Ama turizmden ayrı da düşünülemez. Bu şehre otel yapılacak ve insanlar bu otellere gelecekse, şehirlerin aynı zamanda temiz, düzenli ve sağlıklı olması gerekir. Bu hem kendi insanımız için de gereklidir. Bunu rol için, başkalarına şirin görünmek için
yapmıyoruz. Öyle olduğu için ve öyle yaşanılabilen bir şehir olduğu zaman, o yerin cazibesi oluyor. Marka kent hareketi imece hareketidir ve toplumun bütün kesimlerinin aynı duyarlılıkla katıldığı bir hareket olmalıdır. Gönüllülük esası üzerine kurulmalı, para kesinlikle birincil örnek olmamalıdır. Büyükşehirlerde çok güçlü bir Erzurum diasporası var. Bunların büyük çoğunluğu yetişmiş insanlardır. Marka kent olma yolunda bu insanlardan yararlanılmalıdır."
Erzurum'un kış sporlarıyla dünyanın sayılı şehirlerinden birisi olmasına karşın marka kent olamadığını dile getiren Vali Sebahattin Öztürk, yaz turizmi merkezi Antalya'nın simetrisi olarak kış turizminde de Erzurum'un marka şehir haline getirilebileceğine söyledi. Vali Öztürk, "Kış sporlarıyla marka şehir olmak için gerekli potansiyele sahip Erzurum, Antalya'nın simetrisi olmalı. Bunun için potansiyelin harekete geçirilmesi gerekiyor" dedi.
Toplantının son bölümünde şehri temsil eden sivil toplum örgüt temsilcileri, akademisyenler, gazeteciler ile bürokratlar Erzurum'un marka şehir olabilmesi konusunda fikirler öne sürüp, eksiklikleri ve çözüm önerilerini paylaştı. Yaklaşık 3 saat süren toplantı sonunda Vali Öztürk, marka şehir olma yolunda Valilik uhdesinde sekretarya oluşturulacağını söyledi. Vali Öztürk, "İçerisinde valilik, belediye, üniversite ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin bulunduğu sekretaryalık birimi oluşturularak marka
kent çalışmaları devam edecek" şeklinde konuştu.