8
Eylül
2024
Pazar
ERZURUM

Her 5 kadından 1'i şiddete mahruz kalıyor

Dünyada her 5 kadından birinin dövüldüğü, seks yapmaya zorlandığı veya taciz ve şiddetin bir başka şeklini yaşamak zorunda kaldığı bildirildi.

Türk Kadınlar Birliği Erzurum Temsilcisi Saffet Zengin, dünyada kadınlara yönelik şiddetin boyutlarının giderek arttığını belirtti. Zengin, Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı rapora göre, her 5 kadından birisinin şiddete maruz kaldığını ve bu oranın kırsal kesimlerde yüzde 49, kentsel kesimde ise yüzde 62 oranında olduğunu söyledi. Şiddetin, sahip olunan güç ve kudretin kendine, bir gruba veya topluma karşı uygulanması olduğunu ifade eden Zengin, şiddetin psikolojik, psiko-biyolojik faktörler ile dış çevre arasındaki etkileşim sonucunda ortaya çıktığını bildirdi.

Türk toplumundaki erkek egemen yapının kadına yönelik şiddeti artırdığına dikkat çeken Zengin, ailenin korunmasına dair kanun ile, kadınların ve çocukların şiddet görmesinin engellenmesi gerektiğini kaydetti. Dünyada her 5 kadından birine tekabül eden 1 milyara yakın kadının dövüldüğünü, seks yapmaya zorlandığını veya taciz ve şiddetin bir başka şeklini yaşadığını ifade eden Zengin, şiddeti ortaya koyanların ise genellikle kadının yakınındaki erkekler ya da aile bireyleri olduğunu belirtti.

Dünyada her yıl yaşları 5 ile 15 yaş arasında değişen 2 milyona yakın kız çocuğunun fuhuş yapmaya zorlandığını ve fuhuş ticaretinin boyutunun yılda 7 milyar dolara kadar yükseldiğini kaydeden Zengin, dünyanın en ileri ülkesi sayılan ABD’de her 15 saniyede bir kadının eşi ya da sevgilisi tarafından dövüldüğünün, her 90 saniyede bir kadının tecavüze uğradığının raporlarla kanıtlandığını söyledi.

erzurum
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 15:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?