22
Aralık
2024
Pazar
ERZURUM

İl genel meclisinde kene brifingi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığı il genel meclisinde ele alındı.

İl Genel Meclisi’nde Tarım Komisyonu tarafından Erzurum merkez ve ilçelerinde 2002 yılından itibaren görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ile ilgili hazırlanan rapor ele alındı. Komisyon Başkan Vekili Yakup Akpınar, KKKA'nın tedavide görülen gelişmelere rağmen ölüm oranı yüksek bir hastalık olduğunu belirtti.

Akpınar, "KKKA hastalığı nairovirüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer bölgelerde kanama gibi bulgular ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyondur. Yaban hayatın bol olduğu ormanlık alanlara sahip olan kuzey ilçelerimiz biraz daha risk taşımaktadır. Bu ilçelerimizde alınması gereken tedbirler diğer ilçelere göre daha fazla önem arz etmektedir. İlimizde ilk defa 2002'de görülen hastalığın teşhisi o dönemde konulamamış, 2003 yılından itibaren görülen vakaların teşhisi konulmuştur." dedi.

İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan “kene” raporunda en çok kuzey ilçelerinin risk altında olduğu belirtildi. Raporda şu görüşlere yer verildi.;

İlimiz bu hastalığa yakalanma riski yüksek olan illerden birisidir. Bununla birlikte yaban hayatın bol olduğu ormanlık alanlara sahip olan kuzey ilçelerimiz biraz daha risk taşımaktadır. Bu ilçelerimizde diğer ilçelerimize göre daha fazla önlem alınmalıdır. İlimizde ilk defa 2002 yılında görülen hastalığın teşhisi o dönemde konulamamış2003 yılından itibaren görülen vakaların teşhisi konulmuştur. 2008 yılı ilk yedi ayında Merkez, Oltu, Horasan, İspir, Tortum, Köprüköy ve Şenkaya’da toplam 17 vaka görülmüş, ölüm olayı gerçekleşmemiştir.5 yılda 185 vaka görüldü.”

Raporun ardından kenelerle ilgili bilgi vermek için meclis toplantısına katılan Sağlık İl Müdür Yardımcısı Cumhur Çankaya ile bazı meclis üyeleri arasında ilginç tartışmalar yaşandı. Bazı meclis üyelerinin “keneler biyolojik silahmı. 50 yıl önce böyle ölümcül olaylarla karşılaşmıyorduk”?, sorusu üzerine Çankaya,” Kenelerin biyolojik silah olduğuna kesinlikle inanmayın. Bu keneler yurdun her tarafından çıkıyor. Ben Amerikalı-İsrailli olsam bu keneleri Antalya’ya atarım, İstanbul’a atarım. Ama dikkat ederseniz, keneler Erzurum, Şenkaya’da da çıkıyor. Gümüşhane’de de çıkıyor. Onun için böyle bir şey olması söz konusu değil. Önceden de zararlı keneler vardı. Ancak teknoloji gelişmediği için anlayamıyorduk. Ama durum şimdi farklı.” diye konuştu.

Kene vakalarının kırsal kesimde gözüktüğünü ancak şehirdeki vatandaşların paniğe kapıldığını bildiren Çankaya,” Bize ve siz meclis üyeleri nede büyük görevler düşüyor. İnsanlar kene yüzünden pikniğe gidemez oldu. Sosyal hayatta kısıtlamaya gittiler. Bu da ciddi travmalara neden oluyor”şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 18:19:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?