Konferansa 15 ülkeden 260 bilim insanı ve spor uzmanı katıldı
Dört gün süren konferans kapsamında 80 civarında sözlü ve poster sunumu yapıldı
Konuşmacılar bildirilerinde oyunlardan sonra Erzurum’da neler yapılması gerektiği konusuna geniş yer verdi.
Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen Universiade Kış Konferansı tamamlandı.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde 24-27 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen konferansta “Üniversite sporlarının bölgesel kalkınma ve sağlık üzerine katkıları” geniş bir yelpazede ele alınarak değerlendirildi.
Konferansın son oturumunda konuşan Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer, Erzurum’a kazandırılan kış sporları altyapısının yarışmalardan sonra nasıl değerlendirileceğinin önemli bir konu olduğunu, farklı etkinlik alanları oluşturarak tesislerin sürekli kullanılması gerektiğini ifade etti.
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın Erzurum’a alınmasında pek çok insanın önemli katkıları olduğunu, fakat bunların medyada yetirince gündeme getirilmediğini dile getiren
Tamer, emeği geçen herkese vefa gösterilmesini istedi.
Erzurum’da elindeki imkânla ne yapacağını tam olarak bilmeyen hantal bir yapının varlığına dikkat çeken Tamer, “Yetkim olsaydı tembel kişileri çalıştırırdım” diye konuştu. Kayak sporunun bir maliyeti olduğunu, kış sporları tesislerini daha çok yabancılar tarafından kullandığını dile getiren Tamer, Erzurum halkının, özellikle Erzurumlu çocukların ve gençlerin kayak sporunu yapabilmeleri için tesisleri sembolik fiyatlarla kullanmalarının sağlanmasını istedi.
Tamer’in sunumuna katkı sağlayan katılımcılar ise, halkın kış sporları gibi etkinliklere yeterince katılmamasının ekonomik nedenlerinin yanı sıra spor yapma kültürü eksikliğiyle de bir ilgisi olduğunu savundular. Konuşmacılar, Erzurum’da, tesislere yönelik bir spor politikası oluşturulması gerektiği üzerinde durdular.
Bir soru üzerine Tamer, Atatürk Üniversitesi yerleşkesine, beş kapalı tesisten birinin olsun yapılmamasının büyük bir eksiklik ve haksızlık olduğunu da söyledi. 40 binden fazla öğrencisi olan ve öğrenci sayısı her yıl artan bir üniversitede kış sporları tesislerinden birinin öğrencinin ayağına götürülmemesini kabullenmekte güçlük çektiğini vurguladı.
AKDAĞ: SONUÇLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ise, yaptığı kapanış konuşmasında, konferansa katılanlara teşekkür etti ve ortaya çıkan sonuçları ciddi bir şekilde değerlendireceklerini söyledi.
Erzurum’daki kış sporu, sağlık, eğitim ve turizm altyapısının şehirde artık bir zihniyet dönüşümünü de ortaya çıkarması gerektiğini anlatan Akdağ, hükümetin 2023 yılını önüne bir hedef olarak koyduğunu, 12 yıl sonra Türkiye’nin dünyanın on büyük ekonomisinden birisi olacağını, Erzurum’un da planlı çalışmayla, bu tarihe kadar kalkınıp gelişeceğine inandığını ifade etti.
Her şeyin refah ve para olmadığını, aileyi, kültürü, çevreyi ve medeniyeti korumayı da önemsediklerini anlatan Akdağ, Türkiye’de obezite ve şişmanlığın ciddi bir tehdide dönüşmek üzere olduğunu, bu olumsuz gelişmeye karşı herkesin spor yapması ve beslenme alışkanlıklarını düzeltmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
ORHAN GÜVENEN TEŞEKKÜR ETTİ
Prof. Dr. Orhan Güvenen ise dört gün boyunca gerçekleştirilen sunumları özetleyerek katılımcılara teşekkür etti. Güvenen, “Erzurum, Türkiye ve insanlık için çok değerli tespitler yapıldı. Bunlar üzerinde hepimizin, özellikle yetkililerin ciddiyetle durması gerekir” dedi.
Güvenen, Erzurum’da gerçekleştirilen kış sporları tesislerinin sadece kış aylarında iki üç ay gibi kısa bir sürede değil 12 ay boyunca kullanılması gerektiğini, bunun mümkün olduğunu anlattı.
Güvenen, geleneksel hale getirilerek, her yıl, Erzurum’da kış sporlarıyla ilgili bir ticaret fuarı açılmasını önerdi.
GALLIEN: BİR PLAN YAPIN VE EYLEME GEÇİN
FİSU Başkan Yardımcısı Claude-Louis Gallıen de yaptığı değerlendirmede, Erzurum için büyük bir proje yapmanın zamanın geldiğini söyledi.
Erzurum halkına, esnafına ve yöneticilerine çok iş düştüğünü anlatan Gallıen, şu önerilerde bulundu:
“Önünüzü görmek için bir plan yapın ve o plan doğrultusunda çok çalışın. Nasıl ki, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti 2023 yılını ulaşmak istediği bazı hedefler için bir tarih olarak açıkladıysa, Erzurumlular da hedefler belirlemeli ve tarihler ortaya koymalıdır. Sinerji yaratmalısınız; komşu şehirlerinizle, komşu ülkelerle ve tüm dünya ile. Olimpiyatlara, Dünya Kayakla Atlama Şampiyonasına talip olun. Erzurum kayakla atlamada dünyanın sayılı merkezlerinden biri olabilir. Bunun yakasını bırakmayın. Rekreasyon kış sporlarına yönelebilirsiniz. Alpin kayağının yine merkezi olarak Alpler’e alternatif olabilirsiniz. Uluslararası şirketlerle temas kurun. Onlar tesislere, doğanıza turist getirecektir. Yamaç paraşütü, çeşitli yaz aktiviteleri de yapabilirsiniz.”
Daha onlarca başlık altında çeşitli faaliyetler yapılabileceğini vurgulayan Gallıen, her şeyden önce ortaya bir stratejik plan konulması gerektiğini söyledi.
“Bir stratejiniz varsa, on yıl sonra önemli bir yere gelirsiniz” diyen Gallıen, doğal varlıkların bilinçli bir şekilde kullanılması durumunda Erzurum’un bal ve diğer çeşitli organik ürünler bakımından da dünyada önemli bir yer edineceğini anlattı.
Halkın benimsemediği, halkın içinde olmadığı hiçbir adımın sürdürülebilir bir kalkınmayı ortaya çıkaramayacağının bilindiğini anımsatan Gallıen, Atatürk Üniversitesi’nin, bölgeyle ilgili tüm projelerin kalbi gibi çalışması ve her projeyi halkı işin içine katarak uygulamaya koyması gerektiğini anlattı.
“Atatürk Üniversitesi bölgesinde uluslararası bir merkez olmalı; hemen her konuda öncülük etmelidir” diyen Gallıen, şunları kaydetti:
“Atatürk Üniversitesi sanayi kesimiyle işbirliği yaparak, kayak sporları malzemeleri üreten, yaz ve kış dağ ekipmanlarını üretip geliştiren bir merkeze dönüşebilir. Spa merkezleri tüm dünyada gelişiyor. Yetişmiş eleman ihtiyacı artıyor. Atatürk Üniversitesi bu alana da eleman yetiştirebilir. Son olarak söyleyeceğim şudur: Bir plan yapın ve eyleme geçin.”
TÜZEMEN: SONUÇLAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Erzurum 2011 Universiade Konferansı Başkanı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak adına son konuşmayı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen yaptı.
Konferansa 15 ülkeden 260 bilim insanı ve spor uzmanı katıldığını, dört gün süren konferans kapsamında 80 civarında sözlü ve poster sunumu yapıldığını hatırlatan Tüzemen, ortaya çıkan sonuçların yayınlanacağını ve Erzurum’da bundan sonra yapılacak kış turizmine yönelik faaliyetlere bu dokümanın bilimsel bir temel teşkil edeceğini açıkladı.
“Atatürk Üniversitesi olarak bu devasa organizasyonun üniversite kısmında yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz” diyen Tüzemen, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bugün başarıyla sonuçlandırdığımız bu kış konferansı gibi, 25. Universiade Erzurum Kış Oyunları’nın da çok başarılı bir şekilde sonuçlanacağına olan inancımla birlikte, tüm katılımcıları canı gönülden kutluyor, organizasyonda görev alan tüm mesai arkadaşlarıma en derin teşekkürlerimi sunuyorum.”
Programın son bölümünde katılımcılara, Eski Bakan Hüseyin Çelik, YÖK Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve YÖK Üyesi Şaban Çelik ile Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen tarafından Atatürk Üniversitesi şilti ile çeşitli hediyeler takdim edildi.
Dört gün süren konferansın Onursal Başkanlığı’nı FISU Başkanı George E. Killan, Başkanlığını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Başkan Yardımcılıklarını Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mahir Uğur ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Akçay üstlendi. Prof. Dr. Zekeriya Aktürk, Prof. Dr. M. Sait Keleş ve Yrd. Doç. Dr. Zinnur Gerek ise Konferans Sekretaryasını yürüttü.