Şemdinli Davası'nda tutuklu bulunan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'e verilen hapis kararının Yargıtay 9. Dairesi tarafından bozulmasından sonra bugün Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma gerekçesi olarak gösterdiği görevsizlik kararına uymayan mahkeme heyeti, gerekçenin 2. bendi olan 'Eksik soruşturma yapıldığı' kararına uyarak soruşturmanın tamamlanmasına karar verdi.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'nde 5 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen bombalama olayı ile ilgili davanın duruşması 3. Ağır ceza Mahkemesi'nde bugün saat 14.30 sıralarında başladı. Duruşmaya, 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezasına çarptırılan ve Van Askeri Cezaevi'nde bulunan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK itirafçısı Veysel Ateş birlikte getirilerek, adliye binasının arka tarafından bulunan garaj kapısından içeri alındılar. Bombalamanın meydana geldiği Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz ile olayda yaralanan Metin Korkmaz'ın da mağdur olarak katıldığı duruşmada sanıkları 3, mağdurları ise 10 avukat savundu.
İlhan Kaya'nın mahkeme başkanlığını yaptığı davanın duruşmasında Muharrem Ballı ve Eşref Aksu üye olarak görev aldılar. İddia makamı adına Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz'ın hazır bulunduğu duruşma, kimlik tespitiyle başladı. İlk önce savunma hakkı verilen sanıklar, tahliye isteminde bulunarak Yargıtay'ın verdiği kararı gerekçe göstererek davanın askeri mahkemede görülmesi talebinde bulundular. Sanık avukatları ise mahkeme heyetinin bozulan karara uyulmasını, bilgiler toplatıldığı, karalama ve yok etme tehlikesinin bulunmadığını savunarak sanıkların tahliyesini istedi.
Daha sonra mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz, Yargıtay'ın esasa ilişkin kararında mahkemenin görevsizlik kararı verilmesini işaret ettiğini ifade etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun da görevsizlik yönünde bozma kararı verilen bir davada yerel mahkemenin direnme hükümlerinin bulunmadığını ifade eden Kanmaz, askeri personel olan sanıklardan Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in, beyan edilen suçların terörle mücadele kapsamında gerçekleştirdiklerini belirttiklerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm bu faaliyetlerinin askeri nitelikte olduğundan askeri mahkemelerde yargılanmaları gerektiğini kaydetti. Sanıkların, tutuklama nedeni olan 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak' suçunu da işlemediklerini savunan Kanmaz, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, sabit ikametgah sahibi olan tüm sanıkların tutukluluk halinin gözönünde bulundurularak tahliye edilmesini istedi.
Mağdurların avukatları ise ortak olarak hazırladıkları 14 sayfalık savunmayı yazılı olarak mahkeme heyetine sundu. Verilen 10 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti, oy birliği ile verdiği ara kararı ile Yargıtay'ın verdiği kararın 1. bendinde bulunan 'Görevsizlik' kararına uymazken, 2. bendinde bulunan 'Eksik soruşturma yapıldığı' kararını uygulayarak, sanıklarının tutukluluk halinin devamına, 29 Haziran'da patlamanın meydana geldiği Umut Kitapevi'nde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı 11
Temmuz 2007 tarihine erteledi.