22
Nisan
2025
Salı
ŞEMDİNLİ - HAKKARİ

Şemdinli sanıkları serbest

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamanın sanığı olarak Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yargılanan 2 astsubay ve PKK itirafçısı tahliye edildi.


Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Van Askeri Mahkemesinde bugün başlayan davanın birinci oturumunda, müdahil avukatlarının görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talebi, duruşmanın ikinci oturumunda reddedildi.

Mahkeme heyeti, duruşmanın ikinci oturumunda, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in savunmalarını dinledi.

Yaklaşık 5 saat süren duruşmada, mahkeme heyeti 15 dakika ara verdi. Daha sonra devam eden duruşmada, mahkeme heyeti, sanıkların delilleri karartma ihtimali ve kaçma şüphelerinin bulunmaması, TSK'da görevli olmaları nedeniyle tutuksuz yargılanmalarına karar verdi.

 

ÖNCEKİ HABER

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde başlayan ve mağdurların katılmadığı Şemdinli davası duruşmasına 2 saat ara verildi. İlk oturumda mağdur avukatları, 'görevsizlik' talebinde bulundu.


Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde terör örgütü PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'nde meydana gelen patlamanın sanıkları astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yargılanmasına, Ordu Caddesi üzerinde bulunan Merkez Komutanlığı'ndaki Askeri Mahkemesi'nde başladı. Van Askeri Cezaevi'nde bulunan astsubaylar Kaya ve İldeniz zırhlı askeri araçla getirilirken, Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK itirafçısı Ateş'in geç hazır edilmesinden
dolayı duruşma 1 saat gecikmeli başladı.

Saat 10.05 sıralarında başlayan duruşmada sanıkları savunmak için 4, mağdurlar için ise Van ve Diyarbakır baro başkanlarının da aralarında bulunduğu 9 avukat hazır bulundu. Yapılan kimlik tespitinin ardında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 'görevsizlik' kararı okundu.


Duruşmaya geçilmeden söz hakkı alan mağdur avukatlarından Selçuk Kozaağaçlı, ortak hazırladıkları ve görevsizlik kararının verilmesini içeren gerekçelerin yer aldığı 10 sayfalık dilekçeyi mahkeme heyetine sunduktan sonra sözlü savunma yaptı. Mahkemenin 3 temel nedende dolayı görevsizlik kararı vermesi gerektiğini belirten Kozaağaçlı, sanıkların, bir askeri operasyonel için Şemdinli'ye gitmediklerini ve istihbaratçı oldukları için kimseyi yakalama, vurma ve öldürme gibi görev ve yetkileri olmadığını anlatarak, görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini kaydetti.
Uyuşmazlık mahkemesinin verdiği kararlardan da örnekler veren Kozaağaçlı, "Üst düzey askeri yetkililerinin dosyaya ilgilerinin bu kadar fazla olduğundan mahkemenin tarafsız olacağını inanmıyorum. Her ne kadar mahkeme üyelerinin bağımsızlığından şüphem yok ise de üyelerin asker silsile içinde olduklarından 'görevsizlik' kararı verilerek uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.


Söz hakkı alan sanık avukatları ise askeri mahkemelerin adli yargı gibi bağımsız olduklarını ifade ettiler. Genelkurmay Başkanlığı'nın mahkeme heyetine herhangi bir tavsiye ve telkinde bulunamayacağını da ifade eden avukatlar, Kozaağaçlı'nın iddialarının yasal ve anayasal bir dayanağının bulunmadığını ve bu görüşlere katılmalarının mümkün olmadığını kaydettiler. Askeri mahkemelerin de yasalar çerçevesinde kurulduğunu anlatan avukatlar, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Anayasa'nın 145. maddesinde askeri mahkemelerin nasıl çalıştığı açıkça belirtilmiştir. Askeri mahkemelerin bağımsızlığı yasalarla güvence altına almıştır" dediler.
İstihbaratın terörle mücadelenin ön koşulu olduğunu kaydeden avukatlar, sanıklara Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'nda verilen görevlendirme belgesinin de terörle mücadele kapsamında hazırlandığını ve bundan dolayı mağdur avukatlarının görevsizlik taleplerinin reddedilmesini istediklerini kaydettiler.


Askeri savcı ise iddianamede belirtilen suçların göz önünde bulundurulduğundan asker olan sanıkların üzerine atılan suçların askeri suç vasfı taşıdığını kaydederek, "Bu aşamadaki mevcut delillere göre asker sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz olay esnasında terörle mücadeleye yönelik bir çalışma yapmaktadır. Bu karar Yargıtay uyuşmazlık mahkemesinin kararında da belirtildiği gibi bir bir askeri görev olduğundan görevsizlik talebinin reddedilmesini talep ediyorum" dedi.


Mağdur avukatları tarafından görevsizlik talebinin değerlendirmek için duruşmaya 2 saat ara verildi. Mahkeme heyetinin öğlenden sonra yapılacağı ikinci oturumunda kararını açıklamada, red kararının verilmesi durumunda davanın esasına geçilmesi bekleniliyor.


'Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak', 'Adam öldürmek', 'Adam öldürmeye tam teşebbüs etmek' ve 'Suç işlemek için anlaşmak' suçlarından Van 3 Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.
Sanıkların avukatlarının yaptığı temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 8 Mayıs 2007 tarihinde dava dosyasını 'Eksik soruşturma' ve 'Görevsizlik' kararıyla bozarak Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına uyan mahkeme heyeti, 'Görevsizlik' kararı vererek dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne göndermişti. Yargıtay'ın 27 Kasım 2007 tarihinde kararı onamasının ardından sanıklar ilk kez bugün Askeri Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktılar. 

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamanın sanıkları Astsubay Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yargılanmasına bugün Van Askeri Mahkemesi'nde başlandı.


Sabahın erken saatlerinde mahkemenin görüleceği Merkez Komutanlığı önündeki cadde araç trafiğine kapatılarak geniş güvenlik önlemleri alındı. Sanıklar, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda bulunan cezaevinden zırhlı araçlarla davanın görüleceği askeri mahkemeye getirildi. Sanık ve tanık avukatlarının gelmesiyle birlikte mahkeme saat 09.00 sıralarında başladı.


Kamuoyunda 'Şemdinli Davası' olarak bilinen PKK terör örgütü hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlamanın sanıkları Kaya, İldeniz ve Ateş, Van 3. Ağrı Ceza Mahkemesi'nce yürütülen yargılamada, 'devletin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak', 'adam öldürmek', 'adam öldürmeye tam teşebbüs etmek' ve 'suç işlemek için anlaşmak' suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.


Sanıkların avukatlarının yaptığı temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 8 Mayıs 2007 tarihinde dava dosyasını 'eksik soruşturma' ve 'görevsizlik' kararıyla bozarak Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına uyan mahkeme heyeti, 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne göndermişti. Yargıtay'ın 27 Kasım 2007 tarihinde kararı onamasının ardından sanıklar bugün ilk kez Van Merkez Komutanlığı'nda bulunan Van Askeri Mahkemesi'nde hakim
karşısına çıktı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 19:04:58
Güncelleme :14 Aralık 2007 Cuma 19:05:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bahar senem kaya IP: 88.241.241.xxx Tarih : 26.12.2007 12:38:51

adalet tecelli etti.