Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) tarafından iki yıl önce başlatılan 'Bin Köyde Bin Seminer' programının ilçe merkezleri bazındaki son toplantısı Kars'ın Digor ilçesinde muhtarlarla yapıldı.
Digor Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan toplantıya; VHO Başkanı Doç. Dr. Yavuz Öztürkler, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mithat Şahin, İlçe Tarım Müdürü Sedat Demirkıran, Veteriner Hekim Ali Nazım Eken, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Erol Özdinler ile mahalle ve köy muhtarları katıldı.
İl genelinde hayvancılıkta yaşanan sorunlar ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi ve VHO'nun çalışmalarıyla ilgili bilgilerin verildiği toplantıda ağırlıklı olarak brucella, şap ve suni tohumlama ele alındı.
VHO Başkanı Doç. Dr. Yavuz Öztürkler, "Birçok sorunun dile getirildiği bu toplantı umarım sizler için verimli olur ve zaman ilerledikçe sıkıntılarımız hep birlikte azalır. Hedefimiz el birliği içinde yöre hayvancılığını ayağa kaldırıp ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Eğer hayvancılık istenilen seviyeye gelirse hem aile bütçeniz kalkınır hem de ülke ekonomisi daha iyi seviyelere gider" diye konuştu.
Bölgenin en büyük sorunlarından birinin de saman kullanım oranının yüzde 91'lerde seyretmesi olduğunu belirten Öztürkler, "Hayvancılık yapan 100 kişiden 91'i saman kullanıyor. Samanın nasıl bir madde olduğunu biliyoruz ama alışkanlıklarımızdan da vazgeçemiyoruz. Samanı dolgu maddesi olarak kullanıyoruz. Samandan bir gram madde elde etmek için hayvan 2 katı enerji harcıyor. Böylelikle hayvandaki et verimi düşüyor. Demek ki o zaman saman kullanma alışkanlığının yerini yem bitkileri doldurmalıdır" dedi.
Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mithat Şahin de bölgedeki şarbon tehlikesine dikkati çekerek, şarbonlu hayvan kesimlerine vatandaşların asla müsaade etmemelerini aksi halde gelecekte önüne geçilemez bir durumla karşılaşılabileceğini söyledi. Köylülerin kaçak kesimleri mutlaka ilgililere hatta Veteriner Fakültesi'ne bildirmeleri gerektiğinin de altını çizen Şahin, böylelikle şarbonlu hayvanının kesildiği yerden numunelerin alınabileceğini böylelikle önlemlerin artırılabileceğini kaydetti.
ŞARBON MİKROBU 70 YIL TOPRAKTA YAŞIYOR
Şarbon mikrobunun 70 yıl toprakta kaldığına işaret eden Şahin, "Şarbon mikrobu bir insan ömrü kadar toprakta kalıyor. Hayvanı kestiğiniz yerde mutlaka o mikrop kalır. Onun için bize bildirsinler ki bizler de gidip numuneler alalım ve o mikropla mücadele edelim. Ama vatandaşlar korkularından bildirmiyorlar. Korkmasınlar, geleceklerini düşünmek zorundalar" şeklinde konuştu.
Muhtarlar ise, seminerden çok faydalandıklarını ve artık hayvancılığı bilinçli yapma konusunda bir beyaz sayfa açacaklarını söylediler.