28
Eylül
2024
Cumartesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Nevruz kutlamaları

Varto'da Belediye İş Hanı önünde bulunan alanda yapılan Newroz kutlamasına yaklaşık 5 bin kişi katılırken, yapılan konuşmada Newroz’un herkesi bir kez daha düşünmeye sevk etmesi gerektiği belirtilerek , "Artık ülkemin askeri, polisi ve dağdaki genci ölmesin" denildi.

Newroz kutlamalarına sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi DTP ilçe binası önünde toplanarak, davul zurna eşliğinde Newroz kutlamalarının yapılacağı Belediye İşhanı önündeki alana kadar yürüdü. Kutlamalara DTP’li Varto Belediye Başkanı Demir Çelik, DTP İl ve ilçe meclis üyeleri ve birçok sivil toplum örgütü yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Alana rengârenk giysileri ve ulusal kıyafetleriyle gelen kadınların çoğunlukta olması dikkat çekerken, "Newroz Piroz Be" pankartları asıldı.

Kutlama, demokrasi ve devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı. Açış konuşması yapan DTP İlçe başkanı Ali Sever, "Geçmişte olduğu gibi, bu yılda Varto’da görkemli bir Newroz yaşıyoruz. Newroz’un barış ve kardeşlik içerisinde geçmesini diliyoruz" dedi.

"Bu özgürlük bize çok görülmemeli"

Daha sonra kutlamada konuşan Varto Belediye Başkanı Demir Çelik, "Bu kin, bu nefret, bu düşmanlık, bu imha, bu inkar niye. Kime ne fayda. Coğrafyamızda bütün halkların bahar bayramı olan Newroz’un hepimizi bir kez daha düşünmeye sevk edeceğini umuyorum. Düşünmek zorundayız. Kalbimizi vicdanımıza, elimiz kalbimizin, vicdanımızın üzerine koyarak bir yerine bin defa düşünmeliyiz. Düşünmeliyiz yanlıştan geri dönmesini bilmeliyiz. Artık ülkemin askeri, polisi ve dağdaki genci ölmesin. Ve artık kan akıtmaya, gözyaşına son. Gülen gözlerimizle gül bahçesinin dikenleri olabiliriz. O güllerden yükselen kokular hepimizi mest edecektir. Bu renkliliğe, bu coşkuya, bu farklılığa tahammül bizi yüceltir. Bizi büyütür bizi geleceğe taşır. Ama renkliliğimiz, düşencimiz, farklılıklarımız bastırılırsa, dini, İnancı hor görülürse özgür vatandaş olamayız. Bu özgürlük bize çok görülmemeli" dedi.

Konuşmalar ardından Muş Kültür Sanat Merkezi (MKSM) Müzik grubu Koma Rojka, dengbéj Selahattin, Vedat ve Koma Ronahiya Gımgım sahneye çıkarak müzik dinletisi sundu. Yaklaşık 5 bin kişi söylenen şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

Kutlamalar olaysız bir şekilde sona erdi.

Emrullah Özbey - Kenthaber / Varto
Yayın Tarihi : 21 Mart 2006 Salı 15:16:37
Güncelleme :23 Mart 2006 Perşembe 18:40:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?