Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) önderliğinde bir araya gelen sivil toplum örgütleri temsilcileri, Zafer Havalimanı konusunda gelinen noktayı değerlendirdi.
ATSO toplantı salonundaki görüşmede bir konuşma yapan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar'a 56.7 kilometre uzaklıkta olan Zafer Havalimanı'nın ihalesinin yapılmasını dört gözle beklediklerini ancak teklif veren olmadığı için ihalenin iptal edildiğini ifade etti. Serteser, "Hükümetimiz buraya gerçekten ciddi bir havalimanı düşünüyordu. Burada 3 milyon metrekarelik alan kamulaştırıldı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın tahsisine verildi. 10 bin metrekarelik kapalı alanı, 3.5 kilometrelik bir pisti vardı ki bu Türkiye'nin en büyük dördüncü sivil havalimanı olacaktı. Bunu çok arzu ediyorduk. Buranın ihalesi için toplam 8 tane şartname alınmıştı. Fakat 1 Nisan'da ne yazık ki hiçbir firma buraya teklif vermedi" diyerek konuştu.
"SÜREÇ HIZLANMALI"
ATSO Başkanı Serteser, hükümetin bu konuda mutlaka bir formül bulacağını söyleyen Serteser, "Fakat biz diyoruz ki işin buradaki en önemli noktası geldiğimiz nokta. Biz şimdiye kadar hiçbir zaman 'Ya Altıntaş'a niye yapılıyor? İşte buraya açılsaydı' diye hiç sivil toplum kuruluşlarını toplayıp toplantı yapmadık. Sebebi, tabi genişlemeye müsait böyle bir havalimanın bize çok uzak olmayan bir bölgeye yapılması bizi çok eksi yönde etkilemiyordu" dedi. Devlet desteğine rağmen ihaleye teklif veren çıkmadığını anlatan Serteser, artık sürecin uzadığını söyledi. Hüsnü Serteser, "Süre uzayınca sıkıntı oluştu. Yeter ki bir an önce havalimanı sıkıntısı atlatalım. Bin an önce havalimanına kavuşalım. Biz yine diyoruz ki hükümetimizin bu konudaki kararlarına saygılıyız. Yalnız süreç mutlaka hızlanmalıdır. Ama ne kadar hızlanırsa hızlansın bu saatten sonra 2.5-3 seneden önce bu havalimanının açılması mümkün gözükmüyor" dedi.
"ASKERİ HAVAALANIMIZIN SİVİL UÇUŞLARA AÇILMASINI İSTİYORUZ"
Afyonkarahisar'lılar olarak Askeri Havaalanı'nın geçici de olsa Zafer Havalimanı yapılıncaya kadar sivil uçuşlara açılmasını istediklerini belirten Serteser, "Nasıl hükümetimiz 81 ile bir üniversite yapmıştır, üniversite medeniyet için önemlidir; ulaştırma da medeniyet, gelişmemiz, ihracat ve turizm için önemlidir. Belki bunu her ile yapamaz ama en azından önemli gördüğü illere yapması gerektiğini düşünüyoruz. Kaldı ki bizim havaalanımız mevcuttur. Buraya para harcanmayacaktır. Türkiye NATO'nun en güçlü ülkesidir. Hiç bunu inkar etmeyelim. Kendimizi hiçbir zaman küçük görmeyelim. NATO'nun en büyük ülkesinin 'ben burayı sivil uçuşlara geçici açıyorum' dediği zaman, yapamayacağı bir şey yoktur. Hükümet'in Afyon'un havalimanını açtıramayacak bir gücü olmadığını hiç düşünmüyoruz. Eğer hükümetimiz Genelkurmay ile el ele verirse Genelkurmay Başkanımızın bu sene hemşehrimiz olarak son yılıdır; hiç itiraz edeceğini düşünmüyorum. Yeter ki hükümetimiz bunu istesin ve 'biz burayı geçici açmak istiyoruz' desin. Biz diyoruz ki Altıntaş'taki havaalanı bu aşamadan sonra yapılacaksa, yapılıncaya kadar askeri havaalanımızın sivil uçuşlara açılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Merhabalar. Askeri havaalanı NATO ya bağlı olduğu için sivil uçuşlara kapalıdır.