Afyonkarahisar'ın marka değeri taşıyan sucuk, kaymak, lokum, haşhaş gibi ürünlerin pazarlanacağı bir alışveriş merkezi yapımı için proje hazırlandı.
Afyonkarahisar'ın marka değeri taşıyan sucuk, kaymak, lokum, haşhaş gibi ürünlerin pazarlanacağı bir alışveriş merkezi yapımı için proje hazırlandı. Alışveriş merkezi için Belçika ve Hollanda'daki örnekler incelendi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), kentin marka değeri taşıyan ürünlerinin pazarlanabileceği bir alışveriş merkezi projesi hazırladı. Afyonkarahisar'daki yöresel ürünlere projenin hayata geçmesi halinde kentteki yöresel ürünler, oluşturulacak olan bir pazar ortamında sergilenerek, kentin ve bölgenin ekonomik olarak kalkınması sağlanacak.
TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü uzmanı Birsen Karaaslan, Afyonkarahisar'da marka değeri taşıyan ürün, hizmet ve değerlerin belirlenerek, bu ürünlerin pazarlanabileceği bir alışveriş ve tanıtım alanı raporunun hazırlandığını söyledi. Karaaslan, "Afyonkarahisar'ın sahip olduğu yöresel ürünlerin il ekonomisine daha fazla katkı sağlayabileceği düşüncesi bu projeyi hazırlamaya bizleri teşvik etti. Afyonkarahisar, sucuğu, kaymağı, lokumu, haşhaşı, kilimi, patatesli ekmek, Sultandağı kirazı, mermeri, termali ve daha birçok değeri ile önemli bir potansiyele sahiptir." dedi.
Türkiye'de yerel ürünlerin yeterince geliştirilmediğini ifade eden Karaaslan, hazırlanan ürünlerin pazarlanmamış olmasından dolayı hem ciddi bir katma değer potansiyeli hem de kırsal nüfus istihdam olanağının yeterince değerlendirilemediğini kaydetti.
Karaaslan, ülkemizde çeşitli şehirlerde sahip olunan yöresel ürünler için farklı çalışmalar yapıldığını, bu ürünlerin değişik pazarlama metotlarıyla özellikle yurt dışından gelen ziyaretçilere sunulduğunu anlattı. Birsen Karaaslan, "Elbette ki ilimizin sahip olduğu değerler de çeşitli alışveriş merkezlerinde ya da yol üstü güzergahlarında satışa sunulmaktadır. Ancak bizim projemizle dikkat çekmek istediğimiz nokta, pazarlama metodunun nasıl daha da cazip hale getirilebileceğidir." diye konuştu.
YURT DIŞI PAZARLAR İNCELENDİ
Projenin hazırlanması evresinde Hollanda ve Belçika'nın ziyaret edildiğini aktaran Karaaslan, buralardaki yöresel ürünlerin turistik değer olarak pazarlandıkları alanları incelediklerini, yöresel ürünler sayesinde, bu ülkelerin, ekonomilerine önemli bir katkı sağladığını anlattı. Afyonkarahisar'a inşa edilecek olan yöresel bir ürün pazarının projede yer aldığını aktaran Karaaslan, burasının aynı zamanda bir yaşam alanı olarak düşünülebileceğini ifade etti. Karaaslan, bu projenin Afyonkarahisar ve bölgesine önemli bir katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.
Vali İrfan Balkanlıoğlu da Afyonkarahisar'ın ürün üretme konusunda zengin bir şehir olduğunu belirterek, yöresel ürünlerin pazarlanmasını artırmak ve ekonomik gelişimi sağlamak için girişimcilerin bu projelerden yararlanarak çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. Hollanda'ya yaptıkları gezide oranın yöresel ürünlerinin büyük ve küçük işletmelerde satılıp büyük kar elde edildiğini gördüklerini ifade eden Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar'ın yöresel ürünlerinin daha çok pazarlanarak insanların daha çok istifade etmesini sağlamak amacıyla böyle bir proje oluşturulduğunu ve girişimcilere her türlü desteğin verildiğini kaydetti. Balkanlıoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye her türlü üretim ve pazarlama noktalarına yakın. Afyonkarahisar'da Türkiye'nin önemli kavşak noktasıdır. Birçok yöresel ürünümüz var. Kaymak, lokum, sucuk, mermer, kiraz, vişne, patates gibi birçok pazarlanabilecek ürünümüz var. Bütün bunları sadece yoldan geçenlerle buluşturabilsek bizim için önemli bir değer olacaktır. Kimse kimseye bedava para vermiyor, millette para var, bizde mal var. Girişimcileri bekliyoruz."