1
Mayıs
2025
Perşembe
NAZİLLİ - AYDIN

Ata'nın Nazilli’ye gelişi kutlandı

ATATÜRK’ÜN NAZİLLİ’YE GELİŞİNİN 72. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Nazilli’ye gelişinin 72. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Nazilli Tren Garında yapılan törenlerde Ulu Önder Atatürk’ün Nazilli’ye gelişi törenlerine tüm ilçe protokolü ve öğrenci temsilcileri katıldı. Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İlçe Garnizon Komutanı Personel Albay Hüseyin Ulukaraağaç, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, İlçe Emniyet Müdürü Abdullah Günal, Nazilli Ticaret Odası Başkanı A.Gültekin Kılınç, kurum ve kuruluşların müdürleri, amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, gaziler, efeler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İstasyon Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde başlayan törende saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla birlikte Ataya çelenklerin sunumu gerçekleştirildi. Nazilli Vakıfbank İlköğretim Okulunun organize ettiği bu yılki törenler daha sonra Tren Garında devam etti.

Törende konuşan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, “Bundan tam 72 yıl önce 9 Ekim 1937 Cumartesi günü Türkiye'de sanayileşme sürecini başlatan önemli atılımlardan biri olan ‘Nazilli Basma Fabrikası’ bizzat Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ve Başbakan Vekili Celal Bayar'ın katıldığı törenle açılmıştı. Anadolu Ajansı'nın Nazilli'den geçtiği haber, ertesi günkü Akşam gazetesinin 10 Ekim 1937 Pazar günkü sayısında ‘Nazilli basma fabrikası dün Atatürk tarafından altın bir anahtarla açıldı’ başlığıyla yer almıştı. Atatürk'ü taşıyan özel tren Nazilli'ye yaklaşırken, yaşananları olayın canlı tanıklarından Afet İnan, duygularını şöyle anlatmış: Fabrika binaları ve meydan bayraklarla süslenmişti. Atatürk beraberindeki zevatla Basma Fabrikası'nın bulunduğu mahalle teşrif ettikleri zaman orada toplanmış on binlerce halk tarafından halkevi orkestrası olduğu halde, coşkun tezahüratlarla ‘yaşa’ , ‘varol’ tezahüratlarıyla karşılanmıştır. Atatürk Müdüriyet Dairesine doğru yaya olarak çıkmış ve orada kısa bir süre dinlenmiştir. Sonra balkona çıkarak kendisine sevgi gösterisinde bulunup tezahürat yapan kalabalık halk kitlesini selamlamıştır. Atatürk Nazilli'ye gelişinde gri bir elbise giymişti ve siyah iskarpinleri vardı. Fabrikanın Müdüriyet Binası'nın şeref direğinde Cumhurbaşkanlığı bayrağı dalgalanıyordu. Fabrikanın giriş kapısının yan tarafına konulmuş kitabede de şu ifade dikkati çekiyordu. ‘Atatürk Birinci Endüstrileşme Planı'na göre Sümerbank'ın kurduğu ilk Türk Basma Fabrikasını açt’ 9 Ekim 1937’de bizzat Atatürk tarafından açılmış olan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası Türkiye’de devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikasıdır. Nazilli Basma Fabrikası aynı zamanda Türkiye’de sanayileşme sürecini başlatan ilk önemli atılımlardan biri olmuştur. Fabrika Nazilliyi her yönüyle etkilemiş, şehre sosyal, ekonomik ve kültürel canlılık kazandırmıştır. Özellikle Fabrika alanının bulunduğu yerde geri kalmış bir görüntü sergileyen Aşağı Nazillinin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Nazilli Basma Fabrikası bir çok işlevinin yanında cumhuriyetin temel kavramlarını halka tanıtan bir köprü vazifesi görmüştür. Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası açılışını takip eden günlerde üretime yönelik bir fabrika olmasının yanında bir okul, bir eğitim kurumu, cumhuriyet öğretilerinin yaşama geçirildiği bir laboratuar olmuştur. Dünya üzerindeki her hangi bir fabrika elbette o şehir üzerinde bir takım değişiklikler yapmıştır “ dedi.

“Ama hiç birisinin Nazilli Basma Fabrikasının, Nazilli üzerinde yarattığı sosyal, kültürel ve ekonomik değişimler kadar büyük sonuçlar yaratması mümkün değildir” diyen Alıcık, “Hem Nazilli tarihi ,hem de Türkiye tarihi için önemli bir atılım ve değişikliklerin meydana geldiği bu önemli günü Ulu Önder Atatürk’ün sözleriyle noktalamak istiyorum. Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur” dedi.

İlçede bulunan okullardan gelen 10’ar kişilik öğrenci gruplarının katıldığı gardaki tören Belediye Başkanı Haluk Alıcık’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Vakıf İlköğretim Okulundan bir öğrenci şiir okudu. Okunan şiirin ardından yine aynı okulun halk oyunları ekibi gösterilerini sundu. Tren garındaki törenler bu gösterinin ardından son buldu. Protokol daha sonra, Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampusü’ndeki Atatürk Müzesi’ni gezdi ve anı defterine yazdılar.

ATATÜRK’ÜN NAZİLLİ’YE GELİŞİNİN 72. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN NAZİLLİ’YE GELİŞİNİN 72. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN NAZİLLİ’YE GELİŞİNİN 72. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN NAZİLLİ’YE GELİŞİNİN 72. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN NAZİLLİ’YE GELİŞİNİN 72. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN NAZİLLİ’YE GELİŞİNİN 72. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2009 Cuma 18:57:05
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 09:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?