İzmir'de, bir ilköğretim okulunun öğrencileri sosyal bilgiler dersi kapsamındaki "Türk Gelenek ve Görenekleri" konusunun uygulamalı işlenebilmesi amacıyla kendi aralarında topladıkları parayla maddi imkanı olmayan arkadaşları için sünnet düğünü organize etti.
Buca ilçesine bağlı Şirinyer semtinde bulunan Tuğsavul İlköğretim Okulu'nun 5-D sınıfı öğrencileri sosyal bilgiler dersi kapsamındaki "Türk Gelenek ve Görenekleri" konusunun uygulamalı olarak işlenebilmesi amacıyla kendi aralarında topladıkları parayla maddi durumu iyi olmayan sınıf arkadaşları Doğukan Çobanoğlu (10) için sünnet düğünü düzenledi. Tuğsavul İlköğretim Okulu öğrencileri, okul yönetimi ve velilerin desteğiyle maddi imkanı olmayan sınıf arkadaşları zihinsel engelli Doğukan Çobanoğlu'na davul zurnalı bir sünnet düğünü yaptı. Türk gelenek ve göreneklerinin yansıtıldığı düğünde, sünnet çocuğuna kına yakıldı, değişik yörelerden halk oyunları sergilendi, davul zurna eşliğinde oyun havaları oynandı ve düğün pastası kesildi. Sünnet çocuğu Doğukan Çobanoğlu, okul müdürü, öğretmen ve okul arkadaşlarıyla oyun havaları oynadı.
Tuğsavul İlköğretim Okulu Müdürü Abdurrahman Kutluay, hem öğrencilerin Türk gelenek ve göreneklerini tanıması hem de maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin de sünnet düğünü neşesini tadabilmesi amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi. Kutluay, maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin bir aile havası içinde sünnet düğünlerini yapmak, ihtiyacı olan velilerin gururunu kırmadan, incitmeden toplumun ortak değerlerini ortaya koymak ve öğrencilere gelenek, göreneklerimizi tanıtmak amacıyla böyle bir sünnet düğünü tertip ettiklerini anlattı.
5-D sınıf öğretmeni Mustafa Demir ise, Türk gelenek ve göreneklerinin yaşatılması amacıyla öğrencilerin rol aldığı bir sünnet düğünü tertip ettiklerini belirterek, "Sosyal bilgiler dersinde 'Adım Adım Türkiye' konulu bir ünitemiz var. Bu ünite çerçevesinde Türk gelenek ve göreneklerimizi eğlenceli bir şekilde yansıtmak istedik. Sınıfta yaşı ilerlemiş, sünnet olmamış ve maddi durumu düğün yapmaya elverişli olmayan bir çocuğumuz vardı. Bu çocuğu sünnet yaptıralım, bu kurguyu gerçeğe dönüştürelim dedik" dedi.
Okul olarak Doğukan'ın sünnet düğünü masraflarını üstlendiklerini anlatan Demir, şunları söyledi: "Ailemize bir masraf yaptırmadık. Herkes katkı koydu ve düğünü gerçekleştirdik. Kır düğünü düşünüyorduk ama hava şartları elverişli olmadığı için düğün salonunda yapıyoruz. Amacımız geleneklerimizi, göreneklerimizi yansıtmak ama hayırlı bir işe de vesile olduk. İnşallah devamı gelir."
Kurgu olarak düşünülen fakat daha sonra gerçeğe dönüşen sünnet düğününde Doğukan Çobanoğlu'nun babasını sınıf arkadaşı Kerem Yılmaz (10), annesini ise yine sınıf arkadaşı Elif Nur Aydın (10) oynadı. Doğukan Çobanoğlu'nun temsili babası ve annesi şunları söyledi: "Arkadaşlarımızın maddi sıkıntılar nedeniyle sünnet olamadığını öğrendik. Biz de geleneklerimizi, göreneklerimizi yaşatmak ve arkadaşımızı mutlu etmek için böyle bir sünnet düğünü düzenledik."
Sünnet çocuğunun gerçek annesi Yıldız Çobanoğlu da, duygularını şöyle dile getirdi: "Yapamayacağım bir şeyi yaptılar benim için. Hepsine teşekkür ediyorum. İmkanım yoktu ama bana bu imkanı verdiler. Çok farklı bir duygu, çok mutluyum. Hem oğlum için hem de gelenek ve göreneklerimiz adına güzel bir şey oldu."