İzmir'in Karşıyaka ilçesi TOKİ ve Karşıyaka Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği projelerle yeni çehre kazanıyor. Kent Dönüşüm Projesi kapsamında 808 gecekondu ilçeden eksildi. TOKİ ile gerçekleştirilen protokol neticesinde Örnekköy Zübeyde Hanım Mahallesi'ne çağdaş modern 808 konut yapıldı. Bu konutlardan 178 adedi Toplu Konut İdaresi'nde kalırken 630 adedi yapılan protokol gereği Karşıyaka Belediyesi'nin oldu.
TOKİ, konutlarını yine Mavişehir karşısındaki gecekondularda oturup hiçbir yasal hakkı olmayanlara sattı. Karşıyaka Belediyesi de kendi mülkü olan konutlardan aynı bölge içerisinde kalan imar affından yararlanmış 330 hak sahibine kura ile düzenlenen bir törenle konutlarını teslim etti.
Mavişehir'deki törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Arslan ,TOKİ Finans Daire Başkanı Ayhan Karaca, TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu ile TOKİ İzmir sorumlusu Arzu Çelik olmak üzere kuraya hak kazanan vatandaşlar ile bir çok davetli katıldı.
İstiklal Marşının okunması ve 'Artık Onların da Hayalleri Var' isimli kısa tanıtım filminin ardından ilk konuşmayı Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak yaptı. Başkan Durak "Bu gün Karşıyaka ve İzmir için önemli bir gün. Ülkemizin sosyoekonomik koşulları nedeniyle, 1970 li yıllarda hızlanan kentlere göç, şehirlerimizin çarpık gelişmesinin en büyük nedenlerinden biridir. Göçler, kentlerin çarpık yapılaşmasına neden olmasının yanında, sosyal hayatı da olumsuz etkilemiştir. Ne kentli, ne de göç eden mutlu olamamıştır. Yani, ülke gerçeklerinin neden olduğu göç dalgaları, her iki kesim içinde olumsuz sonuçlar vermiştir. Bu dramatik olayın negatif sonuçlarını, ortadan kaldıracak büyük projeler, maalesef şimdiye kadar, ne merkezi hükümet, ne de yerel yönetimler tarafından geliştirilememiştir. Sorunun köklü çözümüne yönelik projeler, seçimle iş başına gelen merkezi hükümet ve yerel yönetimlerce hep kaygıyla karşılanmıştır. Bu yaklaşım büyük projelerin hayata geçmemesinde en büyük etken olmuştur. 1990'lı yıllarda yapılmış ancak, bir türlü hayata geçirilememiş 'Yalı mahallesi' sorununu Kent Yenileme mantığıyla masaya yatırdık. Hiçbir kurum ve kuruluştan en küçük maddi destek almadan başlayıp tamamladığımız bu proje, bizim yüz akımızdır. Bir yandan 17 yıllık bir sorunu çözdük, diğer yandan tamamen öz kaynaklarımızla 800'ün üstünde konutla Kent Yenileme Projesini başlatmış olduk. Ülke ve kentimiz için, politik kaygılardan uzak başladığımız bu projede, maalesef zaman zaman siyasetlerini halkın mutluluğunun önünde gören, bazı mihrakların, bizleri olumsuz etkileyen davranışlarıyla da karşılaştık. Tabi karşılaştığımız olumsuzluklar sadece bu davranışlarla sınırlı kalmadı. Oraları bir üs gibi kullananlarda, gecekondudan rant sağlayanlarda karşımızdaydı. Hatta buralarda oturan vatandaşlarımız bile projeye karşı kışkırtıldı. Elbet teki böyle büyük bir projenin sancıları olacaktır. Siyaseten çomak sokanların yanı sıra, rantçılar, kışkırtıcılar ve diğerleri bu eylemlerine devam edeceklerdir. Çok kötü fiziki yapılarda yaşayan kaçak yapı sakinleri, yeni çağdaş konutlarındaki yaşam koşullarına alışma süreci yaşayacaklardır. Bu süreç bir parça sancılı geçebilir. Ancak; unutulmamalıdır ki, bundan kaçış yoktur. Kentler kaçak yapı çemberi içinde sonsuza kadar yaşayamazlar. İşte bu gerçekten yola çıkılarak, sorunun bir an önce uzlaşmayla çözülmesi, her kes için en doğru olanıdır. Diliyorum ve umuyorum ki, çalışmalarımız ve sonuçları, diğer kentlerimize de örnek olur. Bu vesileyle, tüm kent halkı, meclis üyelerimiz ve yöneticilerimiz adına, bu projede bizlere kat karşılığı inşaatları tamamlayarak katkı koyan TOKİ'ye, her aşamada yanımızda olan ve bize güç veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu'na ve bize destek olan diğer tüm kurum ve kuruluş yöneticileri ile, geceli gündüzlü özveriyle çalışan belediye personelimize, huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyor, uygulamanın her kese hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.
Konuşması büyük alkış alan Cevat Durak'tan sonra TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu da kısa bir konuşma yaptı. Konyalıoğlu, "Evet artık O insanların da bir hayalleri var. Büyükşehir Belediyesi'ne, Karşıyaka Belediyesi'ne idaremize sağladığı destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu proje 2005 yılında başlatılan ilk projelerden biriydi" dedi.
Kaymakam Mehmet Arslan da bu projeye hayat standardını ve şehir estetiğini geliştiren bir çalışma derken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da "Bu bir sosyal projedir. İzmir'de ilk kent dönüşüm projesidir. Önemi buradan gelmektedir. Expo 2015 yolculuğuna hazırlanan bu kenti yeniden rehabilite etmek zorundayız " şeklinde konuştu. Büyük bir coşkunun ve heyecanın hakim olduğu törende bazı vatandaşlar mutluluk gözyaşları döktü.
Konuşmaların hemen ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Durak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu belediyeye gelerek kayıtlarını yaptıran ilk 12 hak sahibine birer teşekkür belgesi takdim etti. Yaşlı ve yürüme zorluğu çeken bir vatandaş da sahneye gelerek Başkan Cevat Durak'a teşekkür etti. Yaşlı vatandaş 'Bizi gecekondudan kurtardın' diyerek Başkan Durak'a bir plaket sundu. Yalı Mahalle Muhtarı Ahmet Şentürk de yine Başkan Durak'a çalışmalarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti. Protokol konuşmaları ve plaket takdimlerinden sonra program bir müzik grubunun seslendirdiği birbirinden güzel şarkılar ile devam ederken katılımcılara ikram yapıldı. Daha sonra noter huzurunda kura çekimlerine geçildi. Kura çekimleri büyük heyecana sahne olurken yıllardır gecekonduda son derece kötü şartlarda yaşayan insanların yeni hayata geçmelerinin mutluluğunu yaşamasına da etken oldu. Aileleri ile birlikte kura çekimine gelen vatandaşlar günü tatlı bir yorgunluk ve heyecanla kapattı.