Mustafa Kemal’in karargah olarak kullandığı ‘Latife Hanım Köşkü’ restore edildi. Ziyarete açılan köşk yıllardır harabe haldeydi.
İzmir Karşıyaka’da yıllardır kimilerinin merakla soruşturduğu, kimilerinin önünden gelip geçtiği yılların yıprattığı, harabe bir şekilde otopark alanı olarak duran ev, artık asıl kimliğine kavuştu. Manevi değeri ve tarihsel kimliği açısından yalnızca Karşıyakalılar için değil İzmirliler için de büyük önem taşıyan, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın yazlık evi ve annesi Zübeyde Hanım’ın hayata gözlerini yumduğu köşk, Karşıyaka Belediyesi tarafından kamulaştırıldı ve aslına uygun olarak restorasyonu gerçekleştirilip halka açıldı.
İzmir’in ileri gelen ailelerinden Uşakizade Muammer Bey’in kızı Latife Hanım. Türk ordusunun İzmir’e girişinin ardından, güvenli bir karargah arayışındaki kurmayları Başkumandan Mustafa Kemal’e Uşakizade ailesinin köşkünü önerir. Çünkü körfezde İngiliz ve Fransız donanmaları beklerken Kordon’da kalmak tehlikeli görünüyordu. Donanmaların menzili dışında körfeze hakim ev sayısının azlığı da, tercihte Uşakizade Muammer Bey’in evine yöneltir. Ancak, kendisinin İzmir’de olmadığı, evde kızı ile annesinin kaldığı anlaşılınca, ev sahiplerinden bir davet mektubu istenmesine karar verilir. Köşkte babaannesiyle kalan Latife Hanım’dan davet mektubu istenmesi üzerine, Latife Hanım sevinerek davet mektubunu yazmaya koşar ve Mustafa Kemal Atatürk, büyük İzmir yangınından sonra köşkte 20 gün boyunca ağırlanır.
İzmir’in kurtuluşunun hemen ardından yaşanan bu tanışma, evlilikle sonuçlanır. Ankara Çankaya Köşkü’nde yaşayan Zübeyde Hanım, sağlık sorunları nedeniyle iyileşme umuduyla İzmir’e gelince Karşıyaka’da bulunan Uşakizadelere ait bağ köşkünde Latife Hanım tarafından ağırlanır. Bu köşkte hayata gözlerini yuman Zübeyde Hanım’ın yanında sadece Latife Hanım vardır. Kurtuluş savaşı mücadelesi veren Mustafa Kemal Atatürk, ancak annesinin ölümünden sonra İzmir’e gelebilmiştir.
Karşıyaka’da restore edilerek halka açılan Latife Hanım Köşkü Anı Evi, hem Latife Hanım’ın yaşadığı hem de Zübeyde Hanım’ın da bir süre ikamet ettiği köşk olması açısından ayrı bir değer taşıyor. Köşkte yaşamını yitiren Zübeyde Hanım’ın mezarı da yine köşke yakın olan Zübeyde Hanım parkının içinde bulunuyor.
BÜYÜKERŞEN’İN ESERİ
2007 yılı itibariyle valiliğin de desteğiyle köşkü yeniden İzmir’e kazandırmak amacıyla başlanılan restorasyon, bir yıldan kısa bir sürede tamamlanarak tarihi ve kültürel bir miras, tüm değerleriyle halka açıldı. Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın yazlık evi olan ve annesi Zübeyde Hanım’ın hayata gözlerini yumduğu köşk, bahçe dahil yaklaşık üç bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. Köşkün içi de Atatürk ve Latife Hanım’ın bazı eşyasıyla birlikte aslına uygun olarak restore edilmiş. Ayrıca girdiğiniz odalarda sizi, Mustafa Kemal Atatürk, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım karşılıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in bire bir gerçek ölçülerde yaptığı balmumu heykeller, tüm tarihi canlı ve çok daha etkileyici olarak görme imkanı tanıyor. Ayrıca her bir bölümde, tanıtıcı yazılarla bu anı evinin tarihi hakkında bilgi edinmek de mümkün. Latife Hanım Köşkü’nün bahçesi de bir kafe olarak tasarlanarak halka açılmış.