Orman Yangınlarıyla Mücadelede 2009 Eylem Planı, İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Sütçüler köyünde gerçekleşti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da törene katıldı.
Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin orman varlığının hızla arttığını belirterek "1973 yılında 20 milyon 199 bin hektar olan orman varlığının 2008 sonunda 21 milyon 188 bin hektara ulaştığı, odun varlığı açısından da yüzde 25'lik büyümeyle 1 milyar 288 milyon metreküplük hacme gelindi. Ağaçlandırma, orman ıslahı ve erozyon kontrolü konusunda 2008 yılında bir program başlattık, 2012 yılına dek Belçika'nın yüzeyi kadar bir alana yaklaşan 2 milyon 300 bin hektarlık alanın ıslah edilmesini hedefliyoruz. 2008 yılında 420 bin hektar hedef koymamıza rağmen 463 bin hektarla sezonu kapattık. Şimdi 2009 yılı hedefimizi 440 bin hektardan 500 bin hektara çıkarmayı uygun gördük" dedi.
Akdeniz'de her yıl 500 bin hektar alanın yandığını, yangın sayısının hızla arttığını ifade eden Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Akdeniz'deki tüm ülkelerden, orman varlığımıza göre daha az yangın çıkmakta daha az alan yanmaktadır. Yılda yaklaşık iki bin noktada yangın çıkıyor, 8-10 bin hektar alan yanıyor. Tüm bu yanan alanlarda insan faktörü yüzde 90. Bilhassa anız yakılması, piknik ateşi, sigara izmariti ormanlarımızın yok olmasına yol açıyor."
GÖLET YAPIMINA HIZ VERDİK
Yangınlara büyümeden müdahale edilebilmesi amacıyla helikopterlerin su alabilmesi için havuz ve küçük gölet yapımına hız verdiklerini anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "2009 programında 250 adet daha havuz ve gölet yapacağız. Yaptığımız çalışmalarla yangına müdahale süresi kısaldı. Artık yangınla mücadelede dünyanın gelişmiş ülkelerine, Akdeniz ülkelerine, ABD'ye, Orta Doğu'ya teknoloji ihraç etmemiz ülkemizin bu konuda nereden nereye geldiğinin açık göstergesidir. Kameralı takip sistemi sayesinde bir kamera dumanı gördüğü zaman en yakındaki birime ikaz gönderiyor. Bazı ülkelerde yılda 250-300 bin hektar yanan alan varken, bizde 8-10 bin hektar arasında sınırlı kalmaktadır. Bunu daha da aşağı çekme gayreti içindeyiz."
Geçen yıl birçok ülkede büyük yangınlar çıkması nedeniyle helikopter kiralanması konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi: "20 helikopter kiralamak istedik, 13 tane kiralayabildik. Ancak bu konuda da büyük bir adım attık. Milli Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'de helikopter imalatı çerçevesinde bizim de talebimiz oldu. Orman Genel Müdürlüğü için yangın söndürme helikopteri de imal edilecek. Bunun imalatı zaman alacağı için kiralama süresini artırdık. 5-7 yıllık kiralama yapmak suretiyle helikopter ve uçak temin ettik. Ocak'ta ihaleleri tamamladık. 2009'da 6 helikopter, 5 yıl süreli kiralanan 16 helikopter, THK'dan 7 yıl süreyle kiralanan 4 adet CL 215 tipi anfibik yangın söndürme uçağı ve 14 adet diğer tip uçaklar olmak üzere toplam 40 adet hava aracı kullanılabilecek. 16 adet helikopter ülke içindeki çeşitli bölgelere mevzilendirildi. Uçaklarımızı da sadece yurt içi değil Makedonya'dan Yunanistan'a, Gürcistan'dan Suriye'ye, KKTC'ye kadar pek çok komşu ülkede belirli yerlere konuşlandırdık."
Ankara'da, dünyanın en ileri teknolojisine sahip yangın harekat merkezi kurduklarını anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "Bu merkez dünyada örnek gösteriliyor. Suriye'de de böyle bir merkez kurmak için çalışmalara başladık."
YENİ SİSTEM GELİŞTİRİLDİ
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ise, Türkiye'deki ormanların yüzde 60'ına tekabül eden 12 milyon hektarlık kısmın yangına hassas bölgelerde yer aldığını, yangınla mücadele stratejilerini bu bölgeler üzerinde yoğunlaştırdıklarını belirterek; "Orman yangınlarıyla mücadele için TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi'nin çalışmasıyla 15-20 saniyede duman tespiti yapan bir sistem geliştirildi. Bu kapsamda 54 kamera kuruldu ve bunu yaygınlaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu sistemle yangına müdahale süresi 40-60 dakikadan 15-20 dakikaya indiğini gururla söyleyebiliriz" dedi.
TATBİKAT
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve Genel Müdür Kahveci'nin yönetiminde yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Senaryo gereği, Karabağlar Tekketepe'de kameraların duman tespitiyle haber alınan A tipi yangına helikopterle müdahale edildi. İkinci senaryoda ise tören alanı yakınlarındaki bölgede çıkan yangına iki helikopter ve 2 CL 215 tipi anfibik uçak ile müdahalede bulunuldu. Ağır yaralanan bir işçi, helikopterle hastaneye taşındı. Tören resmi geçitle sona erdi.
Tören sırasında Karaorman Deposu yakınındaki Yenmiş köyünden gelen bir grup vatandaş, köy yakınlarına taş ocağı kurulması ruhsatının verilmesi nedeniyle pankartlı protesto gösterisi yaptı. Vatandaşlardan Halil Hayır, ormanı herkesten fazla sevdiklerini belirterek, köyün yakınına kurulacak olan taş ocağının birkaç kişiyi zengin edeceğini sözlerine ekledi.