İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İZSU), Tahtalı Barajı Koruma Havzası orta koruma sahasında bulunması gerekçesiyle Menderes ilçesine bağlı Yeniköy, Develi, Küner köyleri ile merkez ilçeye bağlı Gölcükler mahallesindeki 72 ev için aldığı yıkım kararını köylüler protesto etti.
Köylüler, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.
Köylüler, sabahleyin İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak 72 ev için alınan yıkım kararının kaldırılmasını istedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşmek isteyen köylüler, evlerinin Tahtalı Barajı'nı etkilemeyecek uzaklıkta bulunduğunu ileri sürdü.
KÖYLÜLER MAĞDUR OLACAK
Develi Köyü Muhtarı Bayram Bakışkan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İZSU'nun 16 Haziran tarihi itibariyle yaklaşık 15-16 yıl önce kendi tapulu arazileri üzerinde yaptıkları evleri için yıkım kararı aldığını söyledi. İZSU'nun aldığı yıkım kararının uygulanması halinde söz konusu köylerde yaşayan köylülerin gidecek başka yerleri olmaması nedeniyle mağdur olacağını anlatan Bakışkan, şöyle konuştu: "Vatandaşımız, 'benim tapulu evimi yıkmadan önce bedeliyle istimlak et al, başka bir yere yönlendir' diyor. Bu vatandaşın evi yıkıldığı zaman gidecek hiçbir yeri yok. yıkılacak olan yerler kendi tapulu arazisi üzerindeki yerler ve bunlar baraj havzasına kısa mesafede kalan orta mesafede kalan yerler. Bu vatandaşlar gerçekten mağdur durumda, gidecek hiçbir yerleri yok. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Kocaoğlu'ndan anlayış bekliyoruz, evleri yıktırmamasını istiyoruz."
Köylülerin seçimlerde Kocaoğlu'na sahip çıktığını ifade eden Bakışkan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu insanlar ona seçimde sahip çıktılar, hep beraber sahip çıktık yine de sahip çıkacağız. Biz onların evlatları sayılırız. Aziz Kocaoğlu'ndan anlayış bekliyoruz."
Köylülerden Bahattin Pınar da 70 yaşındaki annesi Sabine Pınar ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi önündeki eyleme katılarak kararı protesto etti. Engelli ve işsiz olduğunu ifade eden Bahattin Pınar, yıkılmasına karar verilen evlerinde 11 kişi yaşadıklarını ve gidecek başka yerlerinin bulunmadığını belirtti. Anne Sabine Pınar ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a seslenerek kendilerine yardımcı olmalarını istedi.
Evlerinin yıkılması kararını protesto eden köylüler, bir süre belediye önünde yıkımın durdurulmasını ve Aziz Kocaoğlu ile görüşme taleplerini ilettikten sonra bina girişini kapattı. Burada güvenlik önlemiyle karşılaşan köylüler, merdivenlere oturan bir kadının kaldırılmak istenmesi üzerine güvenlik görevlisinin üzerine yürüdü. Bir süre devam eden gerilim polisin devreye girmesiyle sona erdi.