2
Mayıs
2025
Cuma
TORBALI - İZMİR

Subaşı'nda neler oluyor?

Sürekli göç alan 6 bin 500 kişinin yaşadığı Torbalı Subaşı beldesinde son 3.5 yılda üç kişi intihar sonucu yaşamını yitirirken, 11'i kadın toplam 17 kişi de intihara teşebbüs etti. İntiharlardaki artış nedeniyle Torbalı Sağlık Grup Başkanlığı'nın talebi üzerine 2008 yılı Mart ayında İl Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürlüğü'nde (SHÇEK)görevli bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve bir sosyolog bölgede iki ay süren araştırma yaptı.

GÖRÜŞTÜLER
Uzmanlar 100 kişiyle yüz yüze görüşürken, sonuç raporu korkunç gerçeği ortaya koydu. Araştırmada genç kız ve kadınların sorunlarını anlatacakları bir merkezin bulunmadığı, okuma yazma oranının çok düşük olduğu, çocukların okula gönderilmek yerine tarım sektöründe işçi olarak çalıştırıldığı belirlendi. Aynı araştırmada, aile planlaması yapmak isteyen kadınların eşler ve çevre tarafından engellendiği, aile içi şiddet olaylarının gizli kaldığı, şiddete maruz kalan genç kız ve kadınların yasal haklarını arayamadıkları ortaya kondu.

Raporun ardından Torbalı Kaymakamlığı intiharların önüne geçmek amacıyla bir çalışma başlattı. Halk eğitim merkezi aracılığı ile okuma yazma kursları açıldı, bölgeye belediye tarafından halı saha yapıldı. Kur'an kursları ile de bölge halkına ulaşılmaya çalışıldı.  Ancak araştırmanın yapıldığı Mart ayından bugüne kadar 8 intihara teşebbüs vakası daha gerçekleşti. 

Her ailede 4-8 çocuğun bulunduğu beldede evlerin bir bölümünün ahır, bir bölümünün ise konut amaçlı kullanıldığı gözlendi. Altyapının bulunmadığı beldede bazı yerlerde ise kanalizasyonun dışarıdan aktığı görüldü.  İş bulmakta güçlük çektiklerini anlatan aileler, “Subaşı’na yakın bölgelerdeki fabrikalar bizim bölgemizden işçi almıyor. Tire’den işçi alınıyor. İşimiz gücümüz yok. Güçlükle geçiniyoruz. Çocuklarımızı tarlada çalıştırmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Maddi ve manevi destek sağlanıyor
Şubaşı beldesine bağlı İnönü Mahallesi muhtarı Ceyhan Çelebi ve Atatürk Mahallesi muhtarı Ünal Subaşı, bölgenin çok göç aldığını, ekonomik durumu çok kötü olan vatandaşların bir çıkış yolu aradıklarını vurguladı. Muhtarlar, pamuk ekim alanının azalması nedeniyle göçle gelenlerin iş bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan ise, Subaşı beldesindeki intihar ve intihara teşebbüs rakamlarının yüksek olduğunu, bu kötü gidişe dur demek için çaba sarf ettiklerini söyledi. İntihar ve intihara teşebbüs olaylarını sona erdirmek amacıyla okuma yazma seferberliği başlattıklarını da hatırlatan Arslan, "Kurslarda sadece okuma yazma öğretilmiyor. Katılımcıların sosyal problemleri ve ekonomik durumlarını öğreniyoruz. Durumu kötü olanlara Fak-Fuk-Fon'dan destek çıkıyor. O bölgede sosyal yaşantıyı canlandırıcı tedbirler almaya çalışıyoruz. Halk eğitim merkezi kurslar açtı. İki okuma yazma kursumuz var. Şu an 18 -17 kişi devam ediyor. Belediye erkeklere yönelik halı saha yaptı" diye konuştu.

Arslan, “Bu bölgedeki vatandaşlara açık bir kapı olduğunu göstermek için aile hekimleri ile işbirliğine gittik. Şubaşı’nda iki aile hekimi görev yapıyor. Sorunu
çözmek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Kadınlar için önlem aldık
Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan, bölgede ağırlıkla kadınlarda görülen intihar vakalarını şöyle yorumladı. “Erkeklerle birlikte kadınları da sosyal faaliyetlere
çekmek lazım. Bunda başarılı olamıyoruz. Kızlarımız basketbol, folklor kursuna katılmak istemiyor. Halk Eğitim Merkezi yeni kurslar açmak istemiş ama yeterli talep olmamış. 10 kişi olmadan kurs açılamıyor. Ama vazgeçmeyeceğiz.”
 

Yeni Asır
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 15:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Adı Sosyolog IP: 88.249.31.xxx Tarih : 10.06.2009 15:48:34

Dikkat edilirse Psikolog,Sosyal Hizmet Uzmanı ve Sosyolog aynı işi ekip olarak yapmaktalar.Buraya kadar birşey yok.Ancak,bu üç ünvanın aldıkları maaşlara baklılırsa;
Sosyal Hizmet Uzmanı  toplam:1600 TL
Psikolog  toplam:1600 TL
Sosyolog 1060 TL

YORUM SİZİN...