Kütahya’nın Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ilçede Kestane İşleme Fabrikası veya buna benzer tesislerin bulunmamasının kestane üreticisinin belini büktüğünü söyledi. Bütüner, İç Ege’de en çok kestane üretiminin gerçekleştiği yerin Simav olmasına rağmen, kestane üretimi yapan çiftçilerin yıllardır ekonomik sıkıntı içerisinde çabaladıklarını anlattı.
Ağaç varlığı ve üretim miktarıyla Simav’ın ülke üretiminin yaklaşık yüzde 20’lik bir kısmını karşıladığını vurgulayan Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ilçede yıllara göre 4 ile 6 bin ton arasındaki ürünün de İngiltere başta olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç edildiğine dikkat çekti. Bütüner ancak ilçede Kestane İşleme Fabrikası ve kestane şekeri yapabilecek tesislerin bulunmamasının bir çelişki olduğunu vurguladı.
Ürünün işlenmek üzere Bursa’ya gönderilmesinin kestanenin Bursa Kestanesi olarak tanınmasına neden olduğunu dile getiren Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, üretimde lider olan Simav’da işleme fabrikası ve benzer tesisler bulunmamasının büyük maddi kayba neden olduğunu belirterek, ”Simav’da yetişen kestaneyi, tüm Türkiye, bu tarz fabrikalara sahip olduğu için Bursa kestanesi olarak biliyor. Üstelik Simav’da üretilen kestanelerin tamamı organik. Türkiye’de kestanede organik ürün belgesine sahip olan ilk ve tek üretim merkezi de Simav. Her yıl ortalama 4 ile 6 bin ton civarında ürünümüzü de İngiltere başta olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Buna rağmen kestane üreticisi yıllardır çektiği ekonomik sıkıntıdan kurtulamadı. Simav’a bu tarz işletme açmak isteyen özel sektöre her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
![]() |
![]() |
Simav için kestane üretimi önem arzetmiş olsaydı bu habere bir yorum yazan olurdu.Bendeniz İst/ koşuyolu pazarında etiketi olmayan kestaneler için -kestane simav mı? diye soruyor markalaşması için gayret sarfediyorum.lafa geldimi 104 bin nüfulu simav dersiniz .bir kişi bile şu habere ilgi duymamış.üzüldüm.