İstasyon sayısı ile Avrupa standartlarının üzerinde hizmet veren Manisa 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin edindiği yeni teknoloji ile yaptığı her işlem gözlemlenebilir hale geldi.
Acil yardım telefonu geldiği andan itibaren tüm bilgilerin bilgisayar ortamında kayıt altına alınabildiği sistemde, ambulansın vakaya varış zamanından, yaptığı hızdan, izlediği güzergahtan, telefon ve telsiz ses kayıtlarından, hastaya yapılan tıbbi müdahalenin içeriğine kadar bir çok bilgi on line izlenebilir hale gelirken, aynı zamanda kayıt altına alınan bilgilere Sağlık Bakanlığı'nın da anında ulaşabilmesi sağlanmış oldu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne getirilen yeni teknolojik uygulamayı tanıtmak amacıyla 112 Komuta Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Zeynep Nurcan Alan ve 112 personelinin de hazır bulunduğu toplantıda 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Suat Özçevikel basın mensuplarına komuta merkezini gezdirerek, çalışmaları ve yeni uygulamaya koydukları bilgisayar destekli dijital kayıt sistemi hakkında bilgi verdi. Hazırladığı sunumda 2010 yılında toplam 33 istasyonla vakalara müdahalede bulunduklarını kaydeden Dr. Özçevikel, Manisa nüfusuna orantılandığında istasyon başına düşen nüfusun 41 bin 846 olduğunu, bu oranında Avrupa normları olan ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu 50 bin kişiye 1 istasyon kriterinden daha olumlu bir oran olduğunu vurguladı. Asılsız ihbarlar konusunda yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Dr. Özçevikel, 2010 yılı içinde 1 milyon 230 bin telefon çağrısı aldıklarını bunlardan 43 bin 59’u gerçek vaka çıkarken, çağrıların yüzde 85’inin gereksiz ve hizmeti aksatacak şekilde asılsız ihbarlar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Toplantının ana gündem maddesi olan “Armakom” 112 dijital kayıt sistemi hakkında geniş bilgi veren Dr. Özçevikel, artık tüm sevk ve koordinasyonların bu sistemle yapıldığına vurgu yaparak, “Yapılan tüm işlemler bu sistemle anlık olarak bakanlık tarafından takip edilebilmektedir. Bu yazılım sayesinde geçmişe dönük olarak ekiplerin çıkış ve hastaya ulaşma saatlerine, ambulansın izlediği güzergah ve hız bilgilerine, vakayla ilgili yapılmış olan tüm telefon ve telsiz görüşmelerinin ses kayıtlarına,112 hizmetleriyle ilgili tüm istatistik verilerine, tüm vakaların kimlik ve tıbbi müdahale bilgilerine, götürüldüğü hastane bilgilerine internet bağlantısının bulunduğu her yerden anlık olarak ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda Türkiye’deki tüm hastanelerin yoğun bakım yatak, ventilatör, kuvöz doluluk oranları anlık olarak takip edilebilmekte, il içi veya il dışı hasta sevkleri bu bilgiler ışığında koordine edilmektedir” dedi. Sağlık Bakanlığı ile entegre olan sistemin aynı zamanda hastaneye nakli gerçekleştirilen tüm vakaların hastanelerdeki akıbetlerini de takip edilebilme imkanı sağladığına işaret eden Dr. Özçevikel, bakanlık tarafından yapılan duyuruların da bu program ile tüm illere anlık olarak gönderilebildiğini söyledi.
112 dijital kayıt sisteminin sağladığı avantajlara değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, sistem uygulamaya girmeden önce 112 personelinin zaman zaman basına da yansıdığı gibi ambulansın geç geldiği şeklinde suçlamalarla karşılaştığını hatırlatarak, sistem uygulamaya girdikten sonra bu tür iddialara anında belgeleriyle cevap verebilir duruma geldiklerini belirtti. Teknolojik yenilenme ile şaibe ve şüpheler ortadan kalktığının da altını çizen Dr. Tay, “Gerçek anlamda gecikme ya da aksaklık olduğu takdirde de bunun belgeli şekilde tespit edilme imkânı bulunmuş oldu. Şu anda günün 24 saati çalışma masamdaki bilgisayardan ya da evimden tüm ambulansların durumunu, hastanelerin yoğun bakım yatak doluluk oranlarını, seyir haklindeki ambulansların hızını, hatta komuta merkezindeki personelin çay molasını dahi görebilmekteyim. Bu da herhangi bir olumsuzluk durumunda bize anında müdahale edebilme imkânı sağlamaktadır” dedi.