Sarıgöl Ovası’nın sulandığı Buldan Barajı’nın biran önce kapalı sisteme geçmesi için çalışma başlatıldı.
Sulama Birliği tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına Alaşehir Kaymakamı ve Sarıgöl Kaymakam Vekili Musa Uslan, İzmir DSİ 2. Bölge Müdürlüğü İşletmeler Şubesi Müdürü Mustafa Taşkın, İzmir DSİ 2. Bölge Müdürlüğü İşletmeler Müdürlüğü’nden mühendis Ergün Baran, Manisa DSİ 22.Şubesinden teknisyenler Ahmet Işıklı ve Yusuf Önal, Sulama Birliği Başkanı Necati Yılmazer, sekiz köy muhtarı ile çok sayıda çiftçi katıldı.
Sarıgöl Belediye Düğün Salonu’nda yapılan toplantıda çiftçilere barajlardan kapalı sistemle sulamanın yararlarını anlatan İzmir DSİ 2.Bölge İşletmeler Şubesi Mühendisi Ergün Baran, 2010 yılında sadece Gediz Havzası’nda yer altı sulamasından 85 milyon metreküp su kullanıldığını, buna karşı da çiftçilerin cebinden TEDAŞ’a 19 Milyon TL ödeme yapıldığını ifade etti.
Baran, "Buldan Barajı’nın veya diğer barajların kapalı sisteme geçmesi ile birlikte bu para çiftçilerin cebinde kalacak. Tarım arazileri kapalı devre yani damlama ile sulandığında yüzde 25 verim artışı olacak. işçilik masrafı aza inecek, gübreden de yüzde 30 kazanç olacak. Barajlardan damlama sistemine bir an önce geçilmelidir. Bunu Sulama Birlikleri alacakları bir kararla DSİ İzmir 2.Bölge Müdürlüğü’ne bildirecekler. Sonra da DSİ incelemeler yapacak. Bu durum incelendikten sonra 3-5 yıl içersinde tamamlanır.’’dedi.
Mühendis Ergün Baran, barajların kapalı sisteme geçmesiyle yer altı sularının korunacağını belirterek sözlerini şöyle devam etti: ’’Yer altı sularını bulmak için derinlere inilmekte ve buralardan bor başta olmak için birçok minerallerin ortaya çıkmasına neden olmakta. Bunlarda çevreye kirlilik vermektedir. Oysa baraj suyu doğal ve temiz olarak tarım alanlarına girmektedir. Sarıgöl Ovası’nın bir bölümünü sulamakta olan Buldan Barajı’nın kapalı sisteme geçmesi için ortalama 12 milyon TL’ye mal olacak’’
Toplantı sonrası çiftçilerle karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.