CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Deniz Feneri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Almanya'dan talep ettiği "Deniz Feneri Davası" dosyasının bir örneğini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da istemesine ilişkin CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü bazı açıklamalarda bulundu.
Şahin Mengü, hem Anayasa hem de Siyasi Partiler Kanunu'na göre yabancılardan para almanın suç olduğuna dikkat çekti. Bunun parti kapatmaya kadar gideceğini anlatan Mengü, şöyle konuştu: "Şimdi anladığım kadarıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda şüphe içinde kalmış yazılanlardan. Bunu ihbar kabul edip dosyayı inceleyecek. Bu dosya içinde para almış mıdır almamış mıdır? Onu bilemem. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kuvvetli emarelere rastlarsa veya delil bulursa Anayasa Mahkemesi'ne bir dava açacaktır. Bu kapatma davasıdır. Eğer en son karar merci olan Anayasa Mahkemesi olayı sabit görürse kapatmaya karar verir. Yok görmezse davayı reddeder. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın eylemi bir işlemin başlatılması işlemidir."
Almanya'daki şirketin yabancı statüsünde olduğunu dile getiren Mengü, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi şöyle bir şey insanların aklına gelebilir. Almanya'da ama bu şirketi Türkler kurdu. O dernek veya vakfı Türklerin kurması çok önemli değil. Alman hukukuna göre kurulmuş bir dernek bu. Bu anlamda Türk hukukuna göre yabancı statüde olan bir dernek. O nedenle bu dernekten para almak suç oluşturur. Yani onu Türklerin kurması bir şeyi değiştirmez. Örneğin bir Türk, Türk vatandaşlığından ayrılsa Alman, Fransız veya başka bir ülkenin vatandaşlığına geçse bile oradan Türkiye'ye bir siyasi partiye para göndermeye kalksa gönderemez. Çünkü artık yabancı statüsüne geçmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu bakımdan inceleyecektir."
Adalet Bakanı'nın söz konusu dosyanın bilgi mahiyetinde istendiği yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Şahin Mengü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gayet tabi bilgi mahiyetinde istemiştir. Şu an daha bir şey yok. Ama dosya içinde kendine göre ciddi emarelere rastlarsa gereğini yapacaktır. Ben dosyayı bütün detaylarıyla bilmiyorum. Alman mahkemesi kararına göre de Almanya'da yaşayan Türk vatandaşların çok kutsal din duyguları kullanılarak para toplanmış. Bu paralar Türkiye'deki bazı şirketlere aktarılmış. Nitekim Alman mahkemesi de bu olayı ülkedeki en büyük syal dolandırıcılık olarak verdi. Bu paralar Adalet ve Kalkınma Partisi'ne gelmiş mi? Gelmişse hangi vasıtalarla gelmiş, kim getirmiş? Çünkü bavul içinde gelen paralardan bahsediliyor."
RTÜK Başkanı'nın da içinde bulunduğu bazı insanların paraları bavul içinde getirdiğinin söylendiğini anlatan Mengü, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu paralar kime verildi, bunu benim bilmem mümkün değil. Ancak dava dosyasında bunun işaretleri varsa ona göre karar verilecektir."