Gediz Havzası Koruma Eylem Planı toplantısında, Manisa’daki 9 belediyeye ait arıtma tesislerinin üçte birinin maliyetinin Çevre Bakanlığı tarafından karşılanması, geriye kalan miktarın ise ‘suyu kirleten öder’ mantığıyla vatandaşlardan toplanması önerildi.
Daha önceden hazırlanan Gediz Havzası Eylem Planı’na son şeklinin verilmesi amacıyla Manisa’da bir toplantısı düzenlendi. Kültür Sitesi Lale Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, DSİ Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, İller Bankası Bölge Müdürü Mustafa Bayram, Manisa, Uşak ve İzmir Çevre İl Müdürleri, bazı ilçe ve belde belediye başkanları ve ilgili bürokratlar katıldı. Toplantıda da Gediz Havzası Eylem Planıyla ilgili son durum hakkında konuşmalar yapıldı.
AKIL VEREN ÇOK PARA VEREN YOK!
Toplantının son bölümünde Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar ve Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça sonuç açıklamalarını yaptılar. Belediye Başkanı Bülent Kar, “Akıl veren çok para veren yok. Bu işi sadece belediye bütçesinden yapmak imkansız. Bu nedenle kaynağa ihtiyaç var.”dedi.
Genel Müdür Prof. Dr. Lütfi Akça ise Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sanayi özellikle kuruluşlarına artıma tesislerini yapmaları için 2009 yılının mayıs ayına kadar süre verdiklerini hatırlatarak, “Bu tarihi uzatmayı düşünmüyoruz. Artık sanayiciler arıtma tesisini de fabrikanın bir parçası gibi görmeleri gerekir. Maddi sıkıntı var diye çevreyi feda edemeyiz. Her sanayi kuruluşu verilen süre içinde arıtma tesislerini yapmak zorundadır. Aksi halde cezai müeyyideler uygulanacaktır.”dedi.
BELEDİYELERE 20 MİLYON YTL DESTEK
Manisa’da arıtma tesisi yapması gereken 9 belediye bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Lütfi Akça sözlerini şöyle sürdürdü: “Çevre Bakanlığı olarak bu belediyelere tesislerinin üçte birini tamamlayabilecekleri kadar destek vermeye hazırız. Bu yaklaşık 20 milyon YTL ediyor. 9 Belediyenin yapacağı artıma tesislerinin yaklaşık toplam maliyeti 60 milyon YTL’dir. 20 milyonunu biz vereceğiz. Geriye kalan kısmına da kaynak bulunması için bir yönetmelik hazırladık. Şuanda onay aşamasında olan bu yönetmeliğe göre belediyeler ‘suyu kirleten öder’ mantığıyla su arıtma bedellerini suyu kullananlardan toplayacaklardır.
Böylece arıtma tesisleri kısa sürede tamamlanmış olacak. Ben 3 yıl içinde Gediz’in renginin maviye dönüşeceğine inanıyorum. Tüm bürokratlarımızın da bu sorunu çözmek için gösterdikleri çabanın sonuç vereceğine eminim. Biz ne yaparsak yapalım Gediz eski haline dönmeyecektir. Bu biyolojik olarak mümkün değil. Ancak iyileştirme için geç kalmış sayılmazıyız. Çabuk hareket etmeliyiz. Yoksa yarın geç kalabiliriz.”
Son olarak söz alan Vali Celalettin Güvenç, belediye başkanlarına seslenerek, “2009 yılının Mayıs ayına kadar her belediye Çevre Bakanlığımızın verdiği destek kapsamında ihalesini yaparak arıtma tesislerinin ilk bölümünü tamamlayacak. Alınan bu kararın çok önemli ve faydalı olduğuna inanıyorum. Herkes elinden geleni yapacak. İlgili kurumlar da sıkı bir şekilde denetimlerini yapsınlar.”dedi.
Toplantı esnasında bazı belediye başkanlarının salon dışında çay-sigara keyfi yapması dikkatlerden kaçmadı. Belediye başkanlarından sadece Kula Belediye Başkanı konuşma yapmak için kürsüye geldi. Alınan karar doğrultusunda arıtma tesisi yapması gereken 9 ilçe belediyesi şunlar: Manisa Merkez, Salihli, Turgutlu, Demirci, Kula, Akhisar, Saruhanlı, Köprübaşı ve Alaşehir.