23
Ekim
2024
Çarşamba
MANİSA

Girişimci kadınlardan CV bank

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Manisa temsilcileri Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizasyonuyla 10. toplantılarını Salihli'de gerçekleştirdi. Girişimci işkadınları, Manisa'da iş arayanlar ile işçi arayanları buluşturacak bir "CV Bank" oluşturma kararı aldı.

İşsizliğin had safhaya ulaştığı son günlerde, sivil toplum örgütleri de çareler üretme yoluna gidiyor. Bu konudaki son çalışma TOBB'un kadın üyeleri arasında geçtiğimiz yıl oluşturduğu Kadın Girişimciler Kurulu tarafından yapıldı. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde bir araya gelen TOBB Manisa Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, bir süredir üzerinde çalıştıkları "CV Bank" projesini hayata geçirme kararı aldı.

Manisa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemen Karanfilci, Manisa ile birlikte ilçelerden temsilcilerin oluşturduğu 19 kişilik kurulun üzerinde çalıştığı proje konusunda şu bilgileri verdi: "İşsizlik herkesi olduğu kadar, bir sivil toplum kuruluşu olarak bizleri de yakından ilgilendiriyor. Toplumun beklentilerine uygun projeler üzerinde bir süredir kurulumuz olarak çalışmalar yapıyoruz. İş arayanları ve işçi arayanları buluşturacağımız bir kanal oluşturmaya karar verdik. Bir CV Bank kurmak için gerekli ön çalışmaları yaptık. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın web sitesinde açacağımız bir bölümde her iki tarafı buluşturmayı planladık. Bu projenin kararını da Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirdiğimiz 10. toplantımızda aldık. Bu projenin yararlı olacağına gönülden inanıyoruz."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Kadın Girişimciler Kurulu'na büyük önem verdiğini ve her türlü desteği sunduğunu belirten Karanfilci, çocuk bakıcısı yetiştirme kursu konusunda da araştırmalar yaptıklarını, sosyal projeler geliştirmeyi bir görev addettiklerini ifade etti.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılışına Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Saim Türetken, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Tuğrul, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Yılmaz ve Gökmen Gökdede katıldı. Kaymakam Yıldırım, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nı kadın girişimcileri destekleme konusunda duyarlı çalışmaları nedeniyle takdir ettiğini belirtti. Tarihsel süreçte kadının her zaman baş aktör olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Evleri erkekler yapıyor olabilir ama yuvayı yapan kadındır" dedi.

Salihli Belediyesi Başkanlık Danışmanı Perihan Örs, belediyenin sosyal projeleri hakkında bilgi verdi. Belediye'nin kadınları çalışma yaşamına katmaya yönelik halı dokuma kursundan büyük yarar gördüklerini anlatan Örs, Halk Eğitim Merkezi ve Elsa Halıcılık'la yapılan protokolle, 5 yılda 900 civarında halı dokunduğunu ve bunların aile bütçesine katkı sağladığını anlattı. Kadınların el emeklerini değerlendirecekleri bir "Üretici Bayanlar Pazarı" açtıklarını, refakatçi kursu ile de 74 kişinin sertifika almasını sağladıklarını anlatan Örs, yakında çocuk bakıcılığı kursu açmayı planladıklarını kaydetti.

TOBB Manisa Girişimciler Kurulu Salihli temsilcisi Ayfer Alpaslan, toplantıda kurulun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Alpaslan, Salihli'deki kadınların iş hayatına katılımı ile ilgili bir istatistik çalışması yaptıklarını kaydederek, şu bilgileri verdi: "Bin 200 üyeli Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın 30 üyesi, Madeni Sanatkarlar Odası'nın 700 üyesinden 11'inin, Bakkallar Odası'nın 931 üyesinden 230'unun, Kahveciler Odası'nın 468 üyesinden 41'inin kadın olduğunu tespit ettik. Listeye devam edersek, 465 üyeli Terziler ve Tuhafiyeciler Odası'nın 136'sı, 205 üyeli İnşaat Sanatkarlar Odası'nın 17'si, 363 üyeli Lokantacılar Odası'nın 182'si, 291 üyeli Berberler Odası'nın 78'i, 182 üyeli Kunduracılar Odası'nın 25'i, 245 üyeli Elektrikçiler Odası'nın 9'u, 158 üyeli Ticaret Borsası'nın 6'sı, 445 üyeli Manavlar Odası'nın 6'sı ve 1567 üyeli Ticaret ve Sanayi Odası'nın 422'si bayan üyeden oluşuyor. Oransal olarak bakarak her 100 işletmeden 15'inin kadınlar tarafından işletildiği sonucu ortaya çıkıyor. Bu oranın çok düşük olmasının yanı sıra, biz biliyoruz ki, bu rakamlar bile gerçeği yansıtmıyor. Bu bin 193 işletmenin birçoğu sadece resmi evrak üzerinde bayanlara ait görünüyor. Oysa Kahveciler Odası Başkanlığı'ndan bize gönderilen yazıda, evrak üzerinde 41 bayan üye görünmesine rağmen, hiçbir bayanın bu işi yapmadığı açıklandı."

Toplantının anısına Manisa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemen Karanfilci'ye Salihli temsilcileri Selcen Dinler ve Ayfer Alpaslan tarafından, ilk parayı simgeleyen bir hatıra plaketi takdim edildi.

Manisa'nın yanı sıra, Alaşehir, Akhisar ve Turgutlu'dan gelen kurul üyeleri, toplantıdan sonra Sart harabelerini gezerek Lidya Uygarlığı ve dünyanın ilk parası hakkında yerinde bilgi aldı. Kadın girişimciler daha sonra Adala'daki Attalos Çiftliği'nde barbekü partisine katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 15:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?