Manisa'nın Gördes ilçesine bağlı bazı belde ve köylerin içme suyunda standardın üzerinde arsenik tespit edildi.
Gördes’in suyunda Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği 10 mikrogramdan fazla çıkan arsenik oranı korkutuyor. Gördes merkez ve Gördes'e bağlı Karayağcı, Boyalı, Kayacık, Tepeköy Camii, Yakaköy, Çiğiller, Dalgır, Fundacık, Kıranköy, Dereçiftlik, Çağlayan, Malkoca, Kelemoğlu, Karaağaç ve Şahinkaya'da tespit edilen arsenik oranı korkuttu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) normlarına göre, litrede 10 mcg arsenik miktarı bazı köy ve beldelerin içme sularında litrede 274 mcg arsenik bulunduğu ortaya çıktı.
Manisa İl Halk Sağlığı'na gönderilen numunelerin ardından Halk Sağlığı tarafından köyün içme sularının kullanıma uygun olmadığı raporu verildi. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi de Gördes Kaymakamlığı'na gönderdiği yazıda Kayacık beldesinde litrede 25.5 mcg tespit edildiği ve halk sağlığı açısından uygun olmadığını belirterek gereğin yapılması konusunda uyardı. Gördes merkez ve bağlı olduğu 15 beldede yaşayan 30 bin vatandaşın arsenik tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.Gördes ve bağlı bulunduğu 15 beldedeki içme sularını yaklaşık 3 yıldır araştırdığını söyleyen Kayacık Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu, şöyle konuştu:
"Konunun ciddiyetinin daha iyi anlaşılması için Gördes Çevresi Çevre, Tarih ve Kültür Derneği'ni (GÖRÇEV) kurdum. Dernek çatısı altında yaptığım araştırmalar sonucu topladığım su örneklerini Manisa Halk Sağlığı'na göndererek raporlarımı aldım. Raporları İçişleri Bakanlığı'na göndererek arıtma tesisi yapılmasını talep ettim."Su arıtma tesisinin bir an önce kurulması gerektiğini anlatan Koyunlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gördes ve köylerinde bu tehlikeyi fark eden resmi makamlar en yüksek arsenik değerine sahip Karayağcı köyü (274 mcg/L) ve Boyalı köyünde (89 mcg/L) derhal arıtma sistemi için harekete geçerek arıtma tesisi ihalelerini Manisa’da yapmışlardır. Gördes ilçesi ve diğer 13 köyde vatandaş arsenikli suya maruz bırakılmıştır. GÖRÇEV’in bu köylerde yapmış olduğu bilgilendirme çalışmalarında köy yetkililerine bu durum sorulduğunda kendilerine 'Arıtma tesisi yapılırsa elektrik sarfiyatının artacağını, vatandaşın bunu ödemekte zorlanacağını, ödenmediği takdirde elektriklerinin kesilebileceği' ifade edilerek ayni zamanda böyle bir sistem kurulursa mevcut su debisi miktarının yüzde 40 oranında azalacağı' belirtilmiştir. Tehlikenin tam olarak farkında olmayan ve bu konuda bilgilendirilmeyen köylerde yaşayan halk şaşkınlık içinde ne yapacağını bilemez bir konumda çaresizliği yaşamaktadır. Sularındaki arseniği kaynatarak, klorlayarak yok edebileceğini düşünen halka bunun mümkün olamayacağı GÖRÇEV yöneticileri tarafından köy gezileri ve broşürlerle izah edilmeye çalışılmaktadır."
Belediye Başkanı Koyunlu, belediyesinin borcu olmadığını ve İller Bankası'ndan kredi kullanma imkanı olduğunu ancak bu krediyi kullanamadığını sözlerine ekledi.