İl Genel Meclis Başkanı Hayrullah Solmaz, Manisa’da belde statüsünden köy statüsüne geçecek olan 25 yerleşim bölgesinin eskisinden çok daha fazla hizmet alacağını söyledi.
İl Genel Meclis Başkanı Hayrullah Solmaz kapatılması kesinleşen belediyelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Söz konusu beldelere daha çok hizmet gideceğini iddia eden Solmaz şunları söyledi: “Eskiden gelen para yatırıma dönmüyordu. Şimdi ise biz gelen paranın tamamını yatırıma dönüştüreceğiz. Yani 1500 nüfuslu bir köye 20 bin lira aylık para gelmesi demek yıllık 250 bin liralık yatırım yapılması anlamına geliyor. Eskiden de bu 250 bin lira geliyordu ancak bu paranın 200 bin lirası masraflara, belediye çalışanlarına gidiyor, geriye kalan 50 bin lira ise hizmetlere aktarılıyordu. 50 bin liralık 5-10 metre kaldırım yapılıyordu. Şimdi böyle değil. Artık kapanan belediyelerimizin arkasında 60 milyonluk bütçesiyle dev gibi bir Özel İdare var. Oluşturduğumuz uyum komisyonu bu beldelerin tüm sorunlarıyla yakından ilgilenecek.”
NÜFUSU ÇOK OLAN KÖYE DAJA ÇOK PARA
Muhtarlık kanunu ve köy kanunun yakında değişeceğini açıklayan Hayrullah Solmaz, “Şimdi 50 haneli köy de köy, 500 haneli köy de köy. Aynı muhtarlık ve aza ile idare ediliyor. Hükümetimiz bu konuda taslak hazırladı. Yerel seçimlerden önce çıkacak bu da. Köy kanununda yapılacak olan değişiklikle 5 tip köy yapılacak. Nüfusu 100’e kadar olan köyler köy diye kabul edilip burada bir muhtar, yarım asgari ücret alıyorsa ona devam edecek. Nüfusu 250 veya 500’e kadar olan köyler bir üst kategorideki köy olarak sayılacak. Muhtarın maaşı da daha yüksek olacak. İmkanlar geniş olacak. Nüfusu 1000’den fazla olan köyler İller Bankası’ndan pay alacak. Bu köylerin bütçesi olacak. Muhtarlık bütçe, program, proje yapabilecek. Bu projeler il özel idarelerinin tasdikinden geçtikten sonra o halka hizmet olarak gidebilecek. Bu değişiklikler Türkiye’nin idari yapısında bir devrim niteliğinde değişikliklerdir.”dedi.
KÖYLER HUZUREVİ OLMAMALI
Köylerin daha cazip ve yaşanabilen yerler haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen Solmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal devlet anlayışıyla köylümüzü köyünde ikamet ettirmek zorundayız. Bir insanı köyünde istihdam edebilmenin diyelim ki 5 lira maliyeti var. O insanı şehre getirdiğinizde maliyet 25 liraya çıkıyor. Bazı köyler huzurevine dönmüş. Yaşlılar ölümü bekler olmuş. Çoluk yok, çocuk yok, torun yok. Köyün içersinde o viranelerde viran bir halde yaşıyorlar. Biz bir proje başlatmıştık. Dedik ki; Şehirde ne varsa köyde de o olacak. Çok da başarılı olduk. Manisa şuanda köyden kente göç veren iller ararsıda en sonuncu sırada. Neden? Çünkü parke taşını yaptık, kanalizasyonunu, çocuk oyun parklarını yaptık. Okulları modernize ettik. Bütün imkanlarını sağlamaya çalıştık. Bu çabalarımız neticesini verdi. Şimdi amacımız Yundağı köylerinin OSB ile bağlantısını sağlamaktır. Bunu başarırsak bu köyleri huzurevi olmaktan kurtarırız. Şimdi bu dönüşüm projesini az sancılı atlatmak için çaba sarf etmeliyiz. Bugün şehirlerde yaşadığımız pek çok asayiş problemi, pek çok sosyolojik sıkıntılar, boşanmalardaki artışlar, aile içi şiddet ve kavgalardaki artışların temelinde mesnetsiz ve dayanaksız göçe yapılan müsaadedir. Ne köylü buraya gelince şehirli olabildi ne de burada köylü kalabildi. İkisinin arasında bir duruma geldi. Bu da çok ciddi sosyokültürel problemler oluşturdu. Yeni bu konu çok önemli. Köy olacak olan beldelerin içinin boşalmaması için eskisinden daha çok hizmet götüreceğiz.”
Manisa’da merkeze bağlı Hacıhaliller, Hamzabeyli, Sancaklıiğdecik, Selimşahlar, Üçpınar, Yağcılar, Yeniköy başta olmak üzere ilçelere bağlı Gökkaya, Kemaliye, Piyadeler, Durhasan, İcikler, Mahmutlar, Çiçekli, Kayacık, Sandal, Mersinli, Poyrazdamları, Alibeyli, Gökçe, Gümülceli, İshakçelebi, Kumkuyucak, Nuriye ve Yağcılı belde belediyelerinin kapanması kesinleşmişti.