Osteoporoz (kemik erimesi) hastalığına dikkat çekmek, vücut için doğal şifa kaynağı olan sütün osteoporozu önlemedeki önemini vurgulamak ve süt kullanımındaki toplum bilincini yükseltmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Hayata Karşı Hep Dimdik Durun" adlı kampanya Manisa'da yürütülmeye başlandı.
Sağlıklı süt için “Hayata Karşı Hep Dimdik Durun” sloganıyla yürütülen kampanyanın Manisa ayağında bakanlık temsilcileri, merkez ve ilçelerde görevli eğitici personel ve diyetisyenlere yönelik bilgilendirmede bulundu. Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Eğitim Şube Müdürlüğü'nün yürütülmesini üstlendiği proje kapsamında sahada çalışacak personele spesifik olarak osteoporoz ve bu hastalığı önlemede sağlık süt tüketiminin önemi anlatıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, Türkiye'nin en büyük sağlık sorunu ve en çok kaynak harcanan bölümün kronik hastalıklar olduğuna işaret ederek, bakanlık olarak temel hedeflerinin hastalıkların tedavisinden çok hastalıkları oluşturan şartları ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı. Dumansız Hava Sahası ve sağlıklı beslenme gibi bir çok projenin bu bağlamda hayata geçirildiğini ifade eden Dr. Tay, başlatılan süt kampanyasının da bu çerçevede bir proje olduğunu belirterek, “Sağlıklı süt tüketimini teşvik, sağlıklı yaşamı desteklemek demektir” dedi. Osteoporozun Türkiye'de yaklaşık 8 milyon kişinin yaşam kalitesini son derece olumsuz yönde etkileyen ancak önlenebilen bir kemik hastalığı olduğunu belirten Dr. Tay, çocuk yaştan itibaren günde 2 bardak içilen sütün hastalığa yakalanma riskini azalttığını söyledi. Osteoporozun kadın hastalığı olarak anılmasının nedenini ise bu hastalığın bayanlarda daha sık görülmesi olarak açıklayan, özellikle menopoz sonrası kadınların risk altında olduğuna işaret eden Dr. Tay, “Bunun için yaşam boyu günde en az 2 bardak süt, özellikle sağlıklı olarak nitelediğimiz UHT filtreli tüm vitaminleri ölmeden korunabilen kapalı süt içilmesi oldukça önemli” diye konuştu.
Eğitim Şube Müdürü Dr. Elif Özcan günde 1 litre sağlıklı sütün vücuda katkısının 17 kg. elma, 3 kg. çavdar ekmeği veya 13,5 kg. sığır eti yiyerek sağlanabildiğine dikkat çekerek, Türkiye'deki süt tüketiminin yetersizliğine vurgu yaptı. Türkiye'de kişi başı süt tüketiminin yıllık 24 litre olduğunu ifade eden Dr. Özcan, bu oranın da birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerinde olduğunu belirterek, süt tüketimi konusunda bilinçli bir toplum haline gelinmesinin önemi üzerinde durdu.
Sağlık Bakanlığı'nın Hacettepe Üniversitesi, Osteoporozdan korunma ve Osteoporozlular Dayanışma Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği işbirliğinde ve Tetra Pak A.Ş. desteği ile yürüttüğü kampanya 1 yıl boyunca göç alan bölgeler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik sürdürülecek